Vesti

Prvo mesto za rad u tehnici pustovanja vune za Mitrovčanku u okviru izložbe „100 žena-100 minijatura”

BEOGRAD – Otvorena je jubilarna, deseta izložba „100 žena 100 minijatura”na kojoj se mogu videti majstorske veštine žena iz cele Srbije u izradi minijaturnih varijanti tradicionalnih rukotvorina.

Izložba obuhvata takmičarsku i revijalnu postavku domaćih i inostranih autora i bogatstvo motiva sa srpskih ćilima i srednjevekovnih manastira, do detalja sa mozaika iz Carske palate Sirmijuma i Felix Romuliane.

Dodeljeno je pet nagrada u okviru 10. žirirane izložbe za najbolji ručni rad na temu „Čuvari tradicije”.

U konkurenciji 168 autora iz Srbije i inostranstva za najbolje autorke proglašene su: Ljubica Tomašević iz Sremske Mitrovice, Snežana Stanojev iz Opova, , Jarmila Rubanska iz Bratislave u Slovačkoj, Katarina Mandić iz Pančeva i Marta Miljković iz Trstenika.

Ljubica Tomašević je članica Udruženja Zlatno runo Sirmiuma, a prvo mesto je osvojila za svoj rad u tehnici pustovanja vune.

Žirirana izložba pod nazivom „Sto žena – sto minijatura” jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja kulturnog nasleđa Srbije.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042