Vesti

Paljenje badnjaka ispred Sabornog hrama

SREMSKA MITROVICA – Nekoliko stotina ljudi danas je, na pravoslavno Badnje veče, prisustvovalo tradicionalnom paljenju badnjaka ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Paljenju badnjaka prisustvovala je gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Ispred Sabornog hrama i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osveštani tokom službe koju je služilo sveštenstvo hrama. Pravoslavni vernici su večeras obeležili Badnje veče, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica čestitala je ovaj najradosniji hrišćanski praznik svim vernicima: „Večeras smo se kao i svake godine okupili u hramu Svetog Dimitrija, kako bi smo svi zajedno sa pravoslavnim vernicima i onima koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru dočekali i Badnje veče i sutrašnji Božić. Meni je posebno drago što ovde ima puno ljudi, svedoci smo da su svake godine crkve sve više posećene, a pogotovo mi je drago što ima i mališana. U ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime svim vernicima koji slave Božić čestitam i želim da ga provedu u krugu svoje porodice u slozi, ljubavi, veselju i da nastavimo ovim hrišćanskim putem kojim smo i krenuli. Mir božiji. Hristos se rodi.”

Tradicionalni običaj paljenja badnjaka čuva veru i predanje koje je nasleđeno. Uoči Božića, u kuću se unosi badnjak kome se dodaje dren, jer je među starim Slovenima označavao biljku koja donosi dobro zdravlje svim ukućanima. Paljenje badnjaka je običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze.

Badnji dan, Badnje veče i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih. Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta.

Službu na kojoj su badnjaci osveštani pratilo je pevanje crkvenih pesama koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

U Hramu je večeras služena Božićna liturgija, kojoj je prisustvovala gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica, Svetlana Milovanović. Božićna liturgija u Pravoslavnoj crkvi Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, biće služena i sutra u nedelju 7. januara 2024. godine u 9 sati.

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar sutra, 7. januara, obeležiće Božić.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7279117.0791117.4303