Vesti

Apel vatrogasaca za bezbednu grejnu sezonu

SREMSKA MITROVICA – Prema podacima vatrogasaca Odeljenja za vanredne situacije, od početka grejne sezone na našoj teritoriji bilo je 55 požara. Kako je ljudski faktor  prouzorkovao najveći broj nekontrolisanog paljenja nadležni apeluju na sugrađane da brinu o merama koje grejnu sezonu mogu učiniti bezbednijom, a građane sigurnijima.

Povodom  aktuelne grejne sezone, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije upućuje apel građanima da provere, očiste, održavaju i vode računa o ispravnosti grejnih tela, peći na čvrsta goriva, dimnjaka, električnih instalacija i uređaja i na taj način budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojoj okolini, kako ne bi došlo do požara u njihovim stambenim objektima.

Kako je rekao Vladimir Drmanović, komandir vatrogasne čete Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, vanredne događaji uglavnom du bili na građevinskim objektima. „Često kažemo da su uzrok neispravni uređaji ili elektroinstalacije, ali pre svega tu je prvi i najodgovorniji čovek. Period grejne sezone karakteriše povećan broj požara, razlog je neispravna instalacija ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsto gorivo, ostavljanje uključene grejalice bez nadzora, ostavljanje eili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalice, preopterećenje elektroinstalacija i neispravni električni uređaji, ali sve ovo je ljudski faktor. U slučaju da primete bilo kakav požar na građevinskim objektima treba odmah o tome obaveste vatrogasnu jedinicu na broj 193 i poslušaju savete vatrogasaca.  Najčešći uzroci požara su neispravnost i neodržavanje dimovodnih kanala, odnosno dimnjaka, nedovoljno dobro loženje vatre, neispravnost električnih uređaja i preopterećenost elektroinstalacija, odnosno uključivanje dve ili tri i više grejalica na jedan građevinski objekat.”

Ministarstvo unutrašnjih poslova sektor za vanredne situacije apeluje na građane da budu odgovorni i prema sebi i svojim porodicama i svojim komšijama da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, navodi Drmanović i dodaje, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela. Takođe podsetio je građane da obrate pažnju na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone: Da ne odlažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivih materijala, ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koji imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnim grejalicama, ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, odnosno da isključe električne uređaje kada izlaze iz svojih kuća.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042