Vesti

Usvojen budžet za 2024. godinu, veći za 8,3 %

SREMSKA MITROVICA – Budžet za 2024. godinu usvojen je danas na sednici Skupštine grada i iznosiće skoro 4,4 milijarde dinara.

Okvir budžeta za nastupajuću godinu će biti 4 milijarde 388 miliona što predstavlja uvećanje od 8,3 % u odnosu na očekivanu realizaciju za 2023 godinu. Budžet za 2024. godinu, je uravnotežen nije planirano zaduživanje, prema Odluci o budžetu koju su usvojili odbornici na sednici Skupštine grada.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj, Duška Šaroškovića i u narednoj godini grad se finansira isključivo iz realnih prihoda: „Finansira se iz sopstvenih i ustupljenih prihoda. U budžetu imamo karakteristične nove pozicije za subvencije koje dajemo i to uvećane Centru za socijalni rad i Agenciji za ruralni razvoj, o načinu njihovog realizovanja biće doneta posebna akta. Planirano je da ćemo vratiti još jedan deo kredita koji je preuzeti još za kapitalne projekte podvožnjak i bazen, a nije predviđeno nikakvo zaduživanje što je jako bitno u ovoj situaciji kada Mitrovica ima ubrzan razvoj. Imamo vrlo interesantne projekte u oblasti obrazovanja i predškolskog obrazovanja i sve ćemo ih finansirati iz sopstvenih sredstava, a svedoci ste aktuelne realizacije rekonstrukcije pozorišta što je jedan kapetalnih projekata u Gradu Sremska Mitrovica.”

U budžetu su, prema njegovim rečima kao prioriteti navedena ulaganja u prosvetu, poljoprivredu, zdravstvo, ali i socijalna davanja. Povećana su sredstva namenjena podsticaju proaktivne politike povećanja nataliteta i podrške porodicama.

Kako je rekao Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine: „Pred odbornicima bila je Odluka o pružanju podrške porodicama za prvorođeno dete na teritoriji grada i usvojili su predlog da se sa dosadašnjih 30.000 dinara, koliko roditelji dobijaju pomoć za prvorođeno dete, taj iznos podigne na 50.000 dinara. Pravo na ovu vrstu jednokratne pomoći porodice će imati od 2024. godine tačnije od januara meseca, kad im se rodi prvo dete. Mi ćemo se i dalje truditi da pružamo podršku porodicama kako bi im materijalno pomogli, a takođe i da podstaknemo i rast nataliteta.”

Budžet za narednu godinu, usvojen je na vreme, a odbornici su doneli i niz odluka koje se, pored ostalog, odnose i na planove i programe poslovanja gradskih javnih preduzeća i društava za 2024. godinu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7171117.0683117.4195