Vesti

Ujedinjeni u akciji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

SREMSKA MITROVICA – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je izložbom rukotvorina članova udruženja u oblasti socijalne zaštite u saradnji sa resornom upravom, u holu Gradske kuće. Obeležavanje ovog datuma ima za cilj promovisanje razumevanja pitanja invalidnosti i mobilizaciju podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Gradska uprava za socijalnu i zaštitu životne sredine ovaj dan obeležava pod nacionalnim sloganom „Ujedinjeni u akciji za spasavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI)”.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu i zaštitu životne sredine posetio je izložbu i tom prilikome rekao: „Sa nama je velik broj udruženja građana u okviru socijalne zaštite, takođe i osnovne škole, tu su đaci Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” i Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”. Možemo da vidimo šta oni rade tokom godine i koliko su zapravo vredni i vešti, zaista imamo dobru saradnju sa svim udruženjima na našoj teritoriji, Grad izdvaja iz budžeta sredstva za njihovo finansiranje. Grad potpuno besplatno daje usluge u okviru socijalne zaštite svim građanima, bez obzira da li su povereni Centru za socijalni rad „Sava” ili ŠOSO „Radivoj Popović”, a od pre nekoliko meseci da imamo novu uslugu koja je poverena Karitasu za osobe preko 26 godina sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Mitrovica je na dobrom putu da usluge socijalne zaštite dostignu visok nivo, trudićemo se da budemo u službi građana. Prošle godine za udruženja u okviru socijalne zaštite, kojih je bilo oko 30, Grad je izdvojio četiri miliona dinara, za sledeću godinu predviđena su i veća sredstva.”

Obeležavanje 3. decembra, Međunarodnog dana OSI, posvećeno je promociji prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom na svim nivoima društva i razvoja i podizanju svesti o položaju osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života.

Sonja Tanasić predsednik Udruženja hranitelja Sremska Mitrovica zahvalila se Gradskoj upravi na pozivu da podrže ovu manifestaciju organizovanu povodom božićnih i novogodišnjih praznika i dodala: „Ovo je lepa prilika da pokažemo građanima šta zapravo, pored hraniteljstva radimo, dosta smo kreativni, upućujemo decu da se osposobe za dalji život. Važno je obeležavati ovaj dan, pogotovu kad su pred nama praznici, a to su dečje radosti.”

Članovi svih udruženja imali su ponovo priliku da učestvuju u izložbi, da pokažu čime se bave i da se druže sa svojim sugrađanima.

Izložba je bila prodajnog karaktera, u ponudi su bili kreativni produkti koji imaju i upotrebnu vrednost, od kapa, rukavica, keksa, kolača, do novogodišnjih ukrasa.

Posvećenost UN ispunjavanju svih ljudskih prava za osobe s invaliditetom ojačana je široko ratifikovanom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Agendom za održivi razvoj UN 2030.

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630