Vesti

Otvorena kancelarija Internacionalne policijske asocijacije

SREMSKA MITROVICA – Kancelarija Internacionalne policijske asocijacije – Nacionalna sekcija Srbije svečano je otvorena u našem gradu. Cilj organizacije je da sve svoje kapacitete stavi u funkciju širenja prijateljstva među svim policijama sveta bez obzira na rang, pol, boju kože, rasu, jezik i religiju.

Regionalna kancelarija Internacionalne Policijske Asocijacije u Sremskoj Mitrovici član je najveće svetske policijske porodice, koja okuplja preko 800.000 članova u više od 70 država sveta. Nalazi na adresi Svetog Dimitrija 23 i danas je najpre osveštana.

Povodom svečanog otvaranja kancelarije gradonačelnica Svetlana Milovanović u Gradskoj kući je upriličila prijem i konferenciju za novinare. Kako je istakla tom prilikom: „Posebno mi je drago što je ovakav lep povod našeg okupljanja danas i prvenstveno bih se zahvalila na ovoj inicijativi koja je vrlo lepo i vrlo jasno koncipirana i veoma je korisna. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati i još se više uključivati u rad. Želim vam puno sreće u daljem poslu mi smo tu uvek bilo koja vrsta pomoći da zatreba.”

Ciljevi organizacije su podsticanje razmene profesionalnog iskustva, prijateljstva policajaca između zemalja članica, poboljšanje odnosa između policije i javnog mnjenja,  podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti i podsticanje kulturno-sportske saradnje policajaca zemalja članica.

Pukovnik policije akademik prof. dr Nebojša Pantelić, predsednik Nacionalne sekcije IPA Srbija zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci pri osnivanju ove kancelarije i rekao: „Naš je  zadatak da otvaranjem ovakve kancelarije pravimo mostove prijateljstva, ne samo sa policijskim službenicima, nego i sa građanima. Organizovaćemo različita sportska, kulturna, humanitarna, edukativna događanja tako da će policajci i građani imati prilike da se zajedno druže. Zahvajujući lokalnoj samoupravi početkom proleća kada dođu lepši dani organizovaćemo za početak razna sportska takmičenja i imaćemo niz edukativnih seminara o bezbednosti dece u saobraćaju, borbi protiv vršnjačkog nasilja, sprečavanju trgovine ljudima itd.”     

Organizacija je zasnovana na principima odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je donela 10. decembra 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih Nacija. Registrovana je na temelju svojih ciljeva pri Ujedinjenim Nacijama, Savetu Evrope, Organizaciji Američkih država sa savetodavnim statusom kao međunarodna organizacija, koja održava operativne veze sa UNESKO-m i EUROPOLOM.

Darko Dronić, koordinator IPA kancelarije u Sremskoj Mitrovici kaže da već imaju 80 članova u našem gradu i dodaje: „Izuzetna mi je čast što mi je dodeljena ova funkcija, IPA je najveća policijska organizacija na svetu – formirana je 1950.  Trudiću se maksimalno svojim zalaganjem i znanjem da predstavljam policijsku profesiju, Grad Sremsku Mitrovicu i našu Policijsku upravu, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Pozvao bih i predsednika asocjacije da naše kolege iz drugih država dovede u naš grad kako bi videli njegove lepote, a takođe da damo i doprinos ove kancelarije našoj organizaciji čiji je cilj druženje, pre svega, služba kroz prijateljstvo, naš esperanto moto „Servo per Amikeco” upravo je Služenje kroz prijateljstvo i došao je do nezamislivo mnogo ljudi. Bavićemo se humanitarnim radom.”

IPA organizacija organizuje sledeće aktivnosti:
–   programske kurseve za policajce u trening centru u Gimbornu (Nemačka),
–   međunarodne seminare vezane za policijsku profesiju i problematiku,
–   organizuje susrete policajaca zemalja članica u cilju razmene profesionalnih iskustava po raznim pitanjima,
–   organizuje boravak u IPA kućama (mini hoteli) za članove IPA organizacije po veoma pristupačnim cenama,
–    organizuje kulturno-sportsku saradnju policajaca zemalja članica,
–   prikuplja humanitarnu pomoć policajcima članovima IPA organizacije  koji su stradali u prirodnim katastrofama, bolestima i sl.
–   stipendira talentovane učenike i studente sa nedovoljnim primanjima.

Naša regija može pružati savetodavne usluge Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim organima Grada u skladu sa ciljevima i zadacima Sekcije Srbija i Internacionalne policijske asocijacije.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218