Vesti

Naš grad u programu „Garancija za mlade”

SREMSKA MITROVICA – Naš grad je među nekoliko odabranih za učešće u programu „Garancija za mlade” kako bi ova populacija brže i lakše ušla u svet rada. Podrška mladima kroz ovaj program podrazumeva da dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje počela je seriju sastanaka sa lokalnim partnerima u filijalama koje su odabrane za pilotiranje programa. Kako bi mladi došli brže do posla, započet je inovativni program za Republiku Srbiju, projekat „Garancija za mlade”, dok zemlje Evropske unije već godinama sprovode takve programe.

Kako je rekao Zoran Martinović direktor Nacionalne službe za zapošljavanje: „Od početka godine započećemo pilotiranje tog programa u tri naše filijale, u nešto više od 20 lokalnih samouprava u Republici Srbiji, a odabrane filijale su Sremska Mitrovica, Kruševac i Niš. Vodili smo računa o regionalnoj zastupljenosti tako da imamo i Vojvodinu, region jugoistočne Srbije, region Šumadije i zapadne Srbije. Cilj nam je da omogućimo mladim ljudima do 30 godina da se u roku od četiri meseca prijave na evidenciju nezaposlenih, da im damo adekvatnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili uključivanje u neku vrstu obuka i to je zapravo suština ovog programa, da mladim ljudima obezbedimo što bržu tranziciju između procesa obrazovanja i sveta rada. U tri odabrane filijale koje deluju na području 20 opština, ima nešto više od 10.000 mladih, konkretno u Filijali Sremska Mitrovica i šest opština koje pripadaju Sremskom okrugu oko 1.670 mladih do 30 godina je na evidenciji nezaposlenih, ali naš cilj je da dosegnemo i do onih mladih koji su neaktivni na tržištu rada. Reč je mladima koji nisu na evidenciji, koji su završili proces obrazovanja ili ga napustili.”

Kako je dodao Martinović, prioritetno u ovaj program treba da uključuju tzv. nit populaciju mladih, a to su oni mladi koji nisu ni zaposleni, nisu u procesu obrazovanja, ni u procesu stručnih obuka. Namera im je da uključe i sve aktere, sve lokalne partnere, od lokalnih samouprava, obrazovnih institucija, preko organizacija mladih i drugih nevladinih organizacija koje mogu da daju značajan doprinos ovom programu.

Najava događaja

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

10maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

12maj10:0012:00Promotivni dan Soko kampa

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7791117.1305117.4819