Vesti

Investicije u Noćaju za lepše selo

NOĆAJ – Mesna zajednica „Noćaj” i Udruženje „Moje selo Noćaj” uz pomoć Grada Sremska Mitrovica doveli su brojne investicije kako bi ovo mesto bilo lepše i poželjnije za život. Renovirana je fiskulturna sala, obnovljena fasada na crkvi, u toku je rekonstrukcija atarskih puteva, a postavljen je i nov mobilijar za decu.

Investicije za lepše selo proizilaze iz sloge meštana u severnom delu Mačve koji je deo naše lokalne teritorije, ali i dobrih domaćinskih odnosa i saradnje sa gradskom upravom. Urađena je rekonsturkcija fiskulturne sale područnog odeljenja OŠ „Dobrosav Radosavljević – Narod” u Noćaju i stavljen nov parket. Ukupan iznos troškova tih radova, šest miliona i 436 hiljada dinara finansirao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a Grad je platio PDV.

Urađen je i krov na sportskoj sali, tokom leta, za vreme raspusta. Radove je u ukupnom iznosu od 3,5 miliona dinara finansirao Grad. 

Vladimir Ančić predsednik Saveta Mesne zajednice „Noćaj” istakao je šta su sve uz podršku gradskih vlasti uradili. „Sproveli smo niz značajnih projekata koji su poboljšali infrastrukturu i kvalitet života naših meštana. Pored rekonstrukcije fiskulturne sale, okrečili smo fasadu i ogradu na crkvi i dvorištu, dodatno je urađeno još radova na inicijativu sveštenika, u kojima su pomogli Noćajci. Postavili smo nov mobilijar u dvorištu vrtića, pored krova i poda u sportskoj sali, kreči se i unutrašnjost sale, što će dodatno unaprediti naše sportske kapacitete. Trenutno su u toku radovi na asfaltiranju puta i pravljenje parkinga kod novog groblja, a asfaltira se i put do fudbalskog igrališta, izvode se radovi na vodovodu i struji da radimo i parohijski dom. Ove godine urađena je još jedna jako bitna stvar za meštane sela, naročito za decu, mobilijar celokupnog vrtića zamenjen je novim. Demontirane sprave smo restaurirali i namontirali još jedan park za najmlađe na kraju ulice Radivoja Bogdanovića. Plan je i u narednoj godini da samoinicijativno, kao meštani sela i preko Udruženja `Moje selo Noćaj` preko mesne zajednice stvorimo još dva, tri takva parka za decu,” rekao je Ančić.

U planu su, prema Ančićevim rečima, izgradnja kapele na novom groblju za šta je projekat završen, nova autobuska stajališta, renoviranje ambulante, sledeće godine je u planu i izgradnja novog vrtića i završetak rekonstrukcije atarskih puteva.

Mihajlo Stević direktor Srem-puta kaže: „Na ovom području radimo atarske puteve, u Noćaju završavamo ove godine oko 3,5 km puteva, izvođač radova je Hidrograđevinar, firma iz Sremske Mitrovice. Širina puta je oko 4 metra,  vrednost ovih radova je oko 2,5 miliona dinara. Atarski putevi su ove godine završeni u Martincima, Kuzminu, Laćarku, i u Noćaju završavamo sa ovom godinom zbog vremenskih uslova, nastavićemo na proleće, na zadovoljstvo meštana i poljoprivrednika.”

Zemljoradnicima Noćaja će na taj način biti omogućen bolji pristup do njihovih poljoprivrednih parcela i kvalitetnija obrada zemljišta. Trenutno su u toku radovi u potesu Sadžak prema Zasavici.

Aleksandar Petrović iz Noćaja ima 72 godine kaže da je zadovoljan ulaganjima u selo: „Hvala mesnoj zajednici i lokalnoj samoupravi, svima koji su doprineli da se uradi nešto. Zadovoljni smo.”

Među daljim planova, kao jedan od najznačajnijih izdvajaju obnovu određenih znamenitosti sela, a to su česme. U planu je obnavljanje dva do tri izvora prirodne vode, odnosno obnavljanje spomenika koji se nalazi u sklopu izvora prirodne vode tj. česme u centru sela.

Osnovni cilj pomenutih aktivnosti je lepše selo i udobniji život u ovoj ruralnoj zajednici.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630