Vesti

Grad i Sportski savez nastavljaju projekat „Mitrovica grad bez neplivača”

SREMSKA MITROVICA – Sportski savez Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu i sport već šestu godina zaredom realizuje projekat „Mitrovica grad bez nepevača” koji obuhvata decu iz seoskih sredina.

Projekat se realizuje besplatno u našem gradu, za učenike osnovnih škola sa sela. Pored obuke, za decu je obezbeđen i besplatan prevoz, u organizaciji Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, pod okriljem Gradske uprave za kulturu i sport, u saradnji sa Poslovno-sportskim centrom „Pinki” i Gradskim bazenom.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada kaže da svake godine polovinom septembra počenje realizacija ovog projekta, a završava se na kraju školske godine kada deca polažu plivački ispite: „Suština je da je za decu i roditelje, škole, sve besplatno, dakle prevoz i stručni rad na bazenu. Gradska deca imaju mogućnost da kroz naše besplatne programe bezmalo svakodnevno provode vreme na bazenu, a za seosku decu ovo je mogućnost da pobede strah od vode, da budu funkcionalni plivači i da se bave jednim od tri bazična sporta, pored gimnastike i atletike za koje manje-više mnogi imaju uslove, dok za plivanje nema niko uslove, oni postoje samo na gradskom bazenu. Mnoga deca su nefunkcionalni plivači, dakle i kada kažu da su plivači, nisu, a nakon prolaska osnovne obuke i provere na plivačkom ispitu, mi znamo da dobijamo klince i to u velikom procentu, preko 70 procenata su funkcionalni plivači. U ovogodišnjem projektu učestvuju Šašinci, Jarak, Martinci, Divoš i Čalma prvi put. Nakon šest godina roditelji su prihvatili učešće u ovom našem projektu jer nemoguće je učešće bilo kog deteta bez saglasnosti roditelja.”

Plivanje utiče na opšte psihofizičko stanje deteta, na pravilan rast i razvoj. Ove školske godine projekat je obuhvatio decu trećih razreda iz pet seoskih sredina, a od početka realizovanja obuka velik broj dece je prošao kroz ovaj projekat.

Zorana Jakovljević stručno lice Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica rekla je: „Osnovna obuka traje 20 časova po svakoj školi, na kraju projekta polažu završni plivački ispit gde imaju zadatke koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Primećujemo kod dece veliku radost i sreću uzbuđenje, od trenutka kad dođu, čak i onog trenutka kada odlaze i uvek pitaju kada dolaze sledeći put, iako su njihovi dani specijalno određeni ponedeljak, sreda, petak za svaku školu.Ovaj vid rada uglavnom se pokazao kao uspešan, više od 70% dece savlada osnovne elemente, naravno cilj nam je da deca postanu funkcionalni plivači, na prvom mestu da se oslobode straha od vode, da se druže. Mnoga deca se prvi put sreću sa stajaćom vodom, vodom u bazenima, pored toga ih učimo još sve što ide uz vodu, ponašanje na kupalištima, pomoć drugaru, itd.”

Na taj način ovaj projekat ima sveobuhvatni uticaj, osim što uče elemente plivanja, podstiče se razvoj drugarstva, deca se uče lepom ponašanju i pravilnom ponašanju na bazenu. Cilj jeste da se kroz prijatnu i zabavnu atmosferu što lakše savladaju svi elementi predviđeni planom i programom.

Veselinka Vukosavljević učiteljica Područnog odeljenja u Jarku Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” zahvalila se Gradu Sremska Mitrovica na prilici da deca nauče da plivaju: „Zaista smo presrećni i učenici i mi, mnogi od njih nikad nisu ni videli bazen. Sad iščekujemo s nestrpljenjem svaku sredu, dovodim 17 učenika, ovim putem upućujem veliku zahvalnost i trenerima koji se maksimalno trude da deci bude lepo, da nauče što bolje. Mislim da to posebno deci u područnim školama mnogo znači zbog njihovog zdravlja i zato što je puno njih neplivača, imamo samo dva učenika koji su plivači. Sva deca i roditelji su presrećni, zato što smo ove godine obuhvaćeni projektom, opština je organizovala prevoz, dolaze po nas ispred škole i vraćaju nas, roditelji se ne izlažu troškovima, sve je besplatno.”

Izrazila je nadu da će se projekat nastaviti i za naredne generacije, kako bi mogli da učestvuju i drugi nastavnici, učenici i njihovi roditelji.

Program obuke neplivača sastoji se iz različitih vežbi u mestu i kretanju, kako u bazenu tako i na suvom, koristi se igra kao neizostavan pedagoški pristup. Oduka podrazumeva osnove tehnike disanja, plutanja i rada nogama itd. Cilj je da budu funkcionalni plivači.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630