Vesti

Bezbednost dece u saobraćaju „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”

SREMSKA MITROVICA – Čas o bezbednosti u saobraćaju, održan je učenicima prvog razreda OŠ „Sveti Sava” u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” koji zajedno realizuju Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Preventivno-edukativni projekat promovisala je Policijska uprava u saradnji sa osnovnim školama i lokalnom samoupravom.

Tokom školske godine 2023/24. relizuje se projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”, u okviru koga učenici osnovnih škola imaju različite edukativne radionice koje zajedno sprovode predstavnici MUP-a i saradnici, kao i školski timovi za zaštitu učenika od diskriminacije i nasilja.

Dragana Sretenović, direktorka u Osnovnoj školi „Sveti Sava” bila je domaćin ovog predavanja, o čemu kaže: „Cilj projekta je podizanje svesti učenika osnovnih škola o štetnosti i posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i u virtuelnom okruženju, edukacija učenika kako treba da se ponašaju u saobraćaju i da nauče pravila ponašanja u vanrednim situacijama. Sve osnovne škole su dobile predlog ovog projekta za učenike prvog ciklusa, od prvog do četvrtog razreda, organizovane su prezentacije i radionice u trajanju od 45 minuta, a za učenike drugog ciklusa, to su učenici petog do osmog razreda pripremljene su interaktivne radionice koje traju dva školska časa. Zahvaljujem se Ministarstvu prosvete na projektu koji je nastavak prethodnog projekta i Ministarstvu unutrašnjih poslova koji svojim doprinosom omogućavaju da učenici bezbedno borave u školi.”

Tokom radionica, učenicima se ukazuje kako da prepoznaju različite vidove nasilja i diskriminacije u stvarnom i digitalnom svetu, ali se i informišu o načinima pomoći, podrške i zaštite.

Miroslav Jelača, saobraćajni policijski službenik u Saobraćajnoj policijskoj ispostavi u Sremskoj Mitrovici bio je danas u ulozi predavača. Kako je rekao: „Agencija za bezbednost saobraćaja i mi pokazujemo mališanima kako da budu bezbedni u saobraćaju, na putu od kuće do škole, od škole do kuće, u sredstvima javnog prevoza kao i prevozu njihovih roditelja, vanškolskim aktivnostima itd. Puštamo crtani film koji je deo Pažljivkove kampanje, kako bismo im zajedno stvarali uslove za bezbedno i srećno detinjstvo. Potom deca od prvog do drugog razreda koja su sad uključena u projekat boje slikovnice i tako upotpunjujemo ove časove na njima prijemčiv način.”

Manifestacija je praćena bogatim edukativno – zabavnim sadržajem, gde su deca, kroz igru i interaktivne radionice, upoznata sa osnovama bezbednosti, u svim segmentima života.

Svaki korak ka unapređenju bezbednosti saobraćaja počinje preventivnim aktivnostima usmerenim ka deci, počev od pravilnog korišćenja auto-sedišta do učenja saobraćajnih pravila i bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Najava događaja

27feb(feb 27)19:0029(feb 29)20:00Koncertni serijal povodom Dana Muzičke škole

29feb18:0019:00Promocija knjige „Mileva Marić Ajnštajn, relativno između redova”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8436117.1952117.5468