Vesti

Uručene Novembarske nagrade i Plakete grada

SREMSKA MITROVICA – Povodom Dana grada i gradske slave Mitrovdana, u Pozorištu „Dobrica Milutinović” uručene Novembarske nagrade i Plakete grada. Priznanja su tradicionalno uručena u sklopu Novembarskih dana.

Novembarske nagrade dobili su: Dejan Umetić, dr Srđan Ninković, posthumno Marin Balenović, prota Milorad Golijan, Branislava Blajvaz, Štefica Radovanov i mr Vladimir Opačić.

Plaketu grada dobili su: volonteri mitrovačkog Crvenog krsta, košarkašice Osnovne škole „J. J. Zmaj”, za doprinos u oblasti sporta, kompanija Lafarž, restoran Santa i Agencija za bezbednost Nintel.

Dobitnicima je čestitala gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, u svom obraćanju takođe čestitavši Dan grada i gradsku slavu svim sugrađanima: „Mitrovica nije običan grad, Mitrovica je u svom materinstvu rađala rimske careve Proba, Trajana, Maksimilijana, poznate naučnike, istoričare, arheologe, umetnike. Tokom duge istorije naša Mitrovica se uvek nakon ratova podizala ponovo iz pepela, i sada je tu, izrasla u moderan i bezbedan grad. Ljubomorno smo čuvali njenu prošlost rimske iskopine ali udahnuli smo im i novu snagu, Mitrovica danas živi svoj život, mladima su širom otvorena vrata našeg grada i pružamo im mogućnost da ostanu u njemu, zaposle se, osnivaju porodice, da ovde stvaraju i da vole svoju Mitrovicu. Ova 2023. godina je i jubilarna, 150 godina je od kada je podignut gradski park, 100 godina od kada je grad poneo ime Mitrovica Sremska, nešto kasnije i Sremska Mitrovica i 50 godina je od osnivanja Galerije „Lazar Vozarević”. Naši prethodnici su radili neumorno, imali smo na koga da se ugledamo, posebnu zahvalnost upućujem predsedniku Republike Srbije i Vlade Republike Srbije kao i Vladi Pokrajine i naravno predsedniku Pokrajinske Vlade bez čije podrške i učešća ne bismo mogli ostvariti sve svoje planove. Posebnu zahvalnost ću uputiti i nekadašnjem gradonačelniku Branislavu Nedimoviću, od njegovog dolaska na mesto gradonačelnika Mitrovica započinje da se razvija, postaje privredni centar i dobija izgled savremenog i perspektivnog grada. Hvala i mojim prethodnicima jer svako od njih je uradio nešto veliko za ovaj grad.”

Gradonačelnica je izdvojila neke ključne stvari koje su uradili u proteklom periodu, izgradnju putne strukture i infrastrukture u selima, izgradili su nove škole, obnovili stare objekte obrazovanja, ulagali u kulturu, sport, izgradili sportske terene i sale, pomagali zdravstveni sistem, vodili računa o životnoj sredini, sadili zelene prstenove oko grada, isto tako ulagali su i u verske objekte. Dalje planiraju da rekonstruišu Opštu bolnicu Sremska Mitrovica i izgrade novih 17.000 kvadratnih metara, da naprave novu modernu gradsku pijacu, IT centar koji bi bio centar za okupljanje mladih, da rekonstruišu dnevni boravak za decu ometenu u razvoju, da izgrade dva nova vrtića, nov kanalizacioni sistem u Laćarku i u samom gradu gde je to potrebno. 

Novembarske nagrade i Plaketu Grada dobitnicima je uručio je predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović i osvrnuo se na to šta je sve urađeno između dva novembra: „Ovo je prilika da prebrojimo kilometre puteva, kvadrate novih objekata, da prebrojimo sadnice ili organizovane manifestacije, ali i prilika da porazgovaramo i o problemima o bolnim listama čekanja u vrtićima, o nedostajućim biciklističkih stazama, o psima lutalicama. Ako vam se nekad učini da je rešenje tih problema nemoguće, ako vam se nova bolnica čini kao san, pogledajte bazen ili „Jovan Popović” školu ili podvožnjak, put do Velikih Radinaca itd. Sve se može rešiti ako se svi zajedno uključimo, svi smo svesni potreba naših građana i toga da se problemi menjaju kroz vreme, recimo, 2008. godine problem su bila radna mesta, koji su bili nasušna potreba građana. Danas, kada u Sremskoj Mitrovici radi rekordnih 26.000 ljudi, neke nove teme se nameću kao problem,  ekonomski prosperitetu važan je za ljude ali važno im je sada i lepše, uređenije i zdravije životno okruženje i u tom smislu smo počeli da sređujemo i ulepšavamo Mitrovicu kutak po kutak i mogu vam reći da je to jedan veoma težak zadatak, ali ima jedna olakšavajuća okolnost, Mitrovica je prirodno lepa. Petar Kočić je rekao da je otadžbina njiva gde se neprestano seje i žanje, mi žanjemo ono što su sejali naši preci, a sejemo da bi imali šta da žanju naši potomci. Ova misao neka nam bude vodilja, da volimo naš grad kao što su ga voleli naši preci i kao što ga vole naši dobitnici Novembarskih nagrada i plaketa.”

Proslavi su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavncie Autonomne Pokrajine Vojvodine, predstavnici crkava i verskih organizacija, odbornici Skupštine grada predstavnici gradske vlasti, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalnih samouprava i gradova pobratima. 

U ime dobitnika zahvalio se mr Vladimir Opačić rečima: „Kao najznačajnije priznanje grada za vrhunska dostignuća u različitim, i za uspešnu zajednicu, u ključnim oblastima razvoja i napretka, a o čemu svedoče i dostignuća ovogodišnjih laureate, Novembarska nagrada i Plaketa grada jesu zahvalnost čoveku, njegovoj stalnoj težnji razvitku, napretku i usponu, promocija pravih univerzalnih vrednosti, priznanje dobroti, ljudskosti, iskustvu i mudrosti, veri i tradiciji, odgoju i vaspitanju, humanosti, nauci, kulturi, umetnosti i znanju, priznanje životu, zdravlju, vizija, zalog i vodilja. Naš zadatak pojedinačno i kao zajednice, u ovim izazovnim vremenima je da kontinuirano promocijom vrednosti koja ova priznanja i naša lična postignuća proklamuju, pokažemo sa još većom snagom moć sinergije pojedinca i zajednice i doprinos svih razvijanju i prevazilaženju veštačkih barijera i razlika, da zahtevamo da su od puke težnje ka formalnom, površinom, ispraznom i samodovoljnom, važniji suštinski rezultati, misija, kontinuirani rad i disciplina, istrajnost, doslednost, skromnost, odricanje i samoprekor, solidarnost i empatija, to mora biti naše utočište prosvetiteljski put i opšte dobro svih nas.”

Najviša gradska priznanja dodeljuju se svake druge godine, u znak priznanja za značajna dostignuća u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, sporta, kao i za poseban doprinos na afirmaciji grada.

U nastavku programa nastupila je mecosopran Ljubica Vranješ i orkestar MUP-a. Upravo ovom svečanom akademijom označen je i početak priprema za rekonstrukciju Pozorišta „Dobrica Milutinović”, kojom će nakon 40 godina naš gradski teatar dobiti novo lice.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7606117.1119117.4632