Vesti

Izgradnja crpne stanice u Jarku kao dela sistema za navodnjavanje Fruškogorja

JARAK – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je radove na izgradnji crpne stanice u Jarku, u sklopu velikog projekta sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Realizacijom projekta predviđeno je da novoizgrađena crpna stanica vodom iz reke Save puni kanal Jaračka Jarčina, koja se dalje usmerava uz pomoć regulacione ustave.

Ministarka Tanasković je rekla da će 102.000 hektara biti navodnjavano nakon realizacije ovog velikog projekta do kraja 2027. godine, a nakon izgradnje crpne stanice u Jarku, kao primarnog dela cele strukture, već tokom leta 2024. godine stvoriće se uslovi za navodnjavanje oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Direktor JVP „Voda Vojvodine” Srđan Kružević je rekao da su izgradnja crpne stanice i regulacione ustave među najvažnijim projektima koji se trenutno rade u Vojvodini. Buduća crpna stanica imaće kapacitet od 12 m3/s i već sledeće godine na području Sremske Mitrovice, Rume i Pećinaca moći će da se navodnjava poljoprivredna zemljišta. Kružević je najavio i nastavak radova na projektima za navodnjavanje Srema, u okviru kojih će veštačka jezera Borkovac i Pavlovci postati akumulacije.

Kako je rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović, živimo u poljoprivrednom kraju i lokalna samouprava veoma dobro zna za sve probleme i poteškoće poljoprivrednika, posebno kada je u pitanju sistem za navodnjavanje polja bez obzira koje su poljoprivredne kuluture u pitanju.

Milovanović je podsetila da je pre 4 godine, naš Mitrovčanin, tada ministar poljoprivrede gospodin Branislav Nedimović, predložio da se koristi voda iz reke Save i da se napravi ovakav jedan sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina. U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici 2021. godine potpisan je ugovor o saradnji sa Ministarstvom poljoprivere, šumarstva i vodoprivrede, direktorom JVP „Vode Vojvodine”, predstavnikom Evropske banke za obnovu i razvoj, koja finansira ovaj projekat, kao i sa predstavnicima Sremske Mitrovice i Rume.

Gradonačelnica Milovanović se zahvalila ministarki Tanasković i direktoru Kruževiću na podršci u realizaciji ovog velikog projekta, a kako je dodala, naših poljoprivrednika se najviše tiče deo koji vodi od kanala Jaračka Jarčina prema Borkovačkom i Pavlovačkom jezeru, odnosno prema Fruškogorju.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042