Vesti

Obrazovanje dece biciklista u „Popovićevoj” školi

SREMSKA MITROVICA – Projekat o temi obrazovanja dece biciklista predstavljan je u OŠ „Jovan Popović”. Grad Sremska Mitrovica i lokalna Agencija za bezbednost saobraćaja sprovode ovaj projekat u svim osnovnim školama. Održano je i prvo predavanje iz te oblasti, teorijska ali i praktična obuka dece u bezbednoj vožnji biciklom.

Lokalna samouprava podstiče obuku dece tokom koje mogu da nauče saobraćajne propise i način na koji se bezbedno kretati, trudeći se da stave akcenat na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva. Biciklizam je zabavan i zdrav način da deca istraže svet oko sebe, steknu samopouzdanje i razviju motoričke sposobnosti.

Kako je rekla načelnica Gradske uprave za saobraćaj Jasna Poznanović: „Ipak, ono na šta posebno treba obratiti posebnu pažnju je njihova bezbednost. Ukoliko su nepažljivi i ne poštuju bezbednosne mere i saobraćajna pravila, mogu dovesti sebe u opasnu situaciju, povrediti se odnosno doživeti neku nezgodu. Vožnja bicikla, trotineta i skejtborda podrazumeva učenje o bezbednosti, upotrebu zaštitne opreme i vožnju u bezbednom okruženju. Projekat je multimedijalnog karaktera i sprovodi se modernim tehnikama učenja, uz korišćenje projektora, laptopa, zvučnika, video materijala, slika, itd. i sastoji se od gledanja crtanih filmova posvećenih bezbednosti saobraćaja, igranja saobraćajnih igara i rešavanja saobraćajnog kviza. Prezentovani su i deo opreme i 3D modela, koji će biti korišćeni naknadno u praktičnoj obuci učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole.”     

Akcenat obuke je bezbednost u saobraćaju najmlađih sugrađana, ali i stvaranje navike za očuvanje životne sredine. Teme koje se obrađuju su: Saradnja subjekata bezbednosti i saobraćaja; Uloga učitelja i bezbednost dece u saobraćaju; Bezbednost biciklista u saobraćajuu Deca kao biciklisti u saobraćaju.

Dragan Jovanovic profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu rekao je: „Ovaj projekat ima za cilj razvoj saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja na području Grada Sremska Mitrovica.  Ideja je da  uvaže neki osnovni problemi i izazovi koji su uočeni u nekom proteklom periodu. Bez obzira koliko je vožnja bicikla uživanje za mališane ona sa sobom nosi i određen rizik. Pre nego što mogu sama bezbedno da voze, deca moraju mnogo da vežbaju, zapamte uputstva i dobiju mnogo podrške. Dalje, neophodno je da nauči da vozi pažljivo, odgovorno i da poštuje saobraćajne znake i pravila. Za bezbednost deteta važno je da bicikl bude ispravan i odgovarajuće veličine, ali isto tako i da deca koriste zaštitnu opremu. Najosnovniji element zaštite je kaciga koja će štititi glavu u slučaju pada.”

Projekat se realizuje već nekoliko godina, u narednim mesecima biće obezbeđen poligon koji će biti vlasništvo Grada, kako bi na taj način edukovali naše najmlađe sugrađane predškolskog i osnovnoškolskog uzrata za bezbedno korišćenje bicikla, električnog bicikla i  električnog trotineta.

Prikazan je film sa predavanjem o temi bezbednog učešća biciklista u saobraćaju, uz pauer point prezentaciju sa osnovnim savetima i objašnjenjem najčešćih situacija u kojima se deca kao vozači bicikala mogu naći u saobraćaju.

Kako bi dete vozilo bicikl bezbedno, mora da bude sposobno da istovremeno radi sve navedeno:

Da upravlja biciklom na različitim površinama.

Da bude svesno automobila i drugih vozila u saobraćaju.

Da razume pravila učestvovanja u saobraćaju, koja važe i za bicikliste i za vozače automobila.

Ove veštine se kod deteta razvijaju do 12-13. godine.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630