Vesti

Obeleženi značajni datumi oslobođenja grada u dva svetska rata

SREMSKA MITROVICA – Obeleženi su značajni datumi vezani za oslobođenje grada u dva svetska rata, 1. novembar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i dan kada su na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom. Tim povodom gradonačelnica Svetlana Milovanović i zamenik Petar Samardžić sa saradnicima položili su vence i cveće na spomen obeležja i odali počast palim borcima i nevinim žrtvama.

Sremska Mitrovica kao mesto duge istorije, nemi je svedok brojnih događaja iz naše prošlosti, tako i onih nemilih kada je ovde bilo veliko stradalište i poprište bitaka. Sremska Mitrovica oslobođena je u Drugom svetskom ratu 1. novembra 1944. godine. U znak sećanja na te borce iz Narodnooslobodilačke borbe i na sve nevine žrtve odata je počast, polaganjem venaca i cveća na Spomenik oslobodiocima kod Železničke stanice.

Kako je tom prilikom rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja, današnji dan je veoma važan za sve stanovnike Sremske Mitrovice jer obeležavamo 79 godina od oslobođenja, od 1944. godine. Taj datum je veoma bitan za sve nas jer se te noći između 31. oktobra i prvog novembra 1944. godine baš ovde, na ovom prostoru odigrala ona poslednja, odlučujuća bitka za oslobođenje kada su se bukvalno oslobađale kuća po kuća, ulica po ulica, da bi jutro prvog novembra osvanulo za naš grad, kao jutro slobode. Svako mesto našeg grada čuva tradiciju oslobodilačkih borbi, svaki ratni sukobi u Evropi je pogodio na kraju politički ili geografski i naš grad. Mi već tradicionalno polažemo vence ovde kod železničke stanice Spomeniku palim borcima ali isto tako i na Spomen-groblju, želimo da odamo počast ne samo stradalim borcima u Drugom svetskom ratu, nego i svim onim nevinim žrtvama koje su živote dali za našu slobodu i mir. Na nama je da tu slobodu i mir očuvamo po svaku cenu, njima hvala i slava im.”

Ceremoniji polaganja cveća i odavanju pošte oslobodiocima grada i stradalima u Drugom svetskom ratu, povodom oslobođenja Sremske Mitrovice, 1. novembra 1944. godine prusustvovali su najviši gradski zvaničnici, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Održana je i ceremonija polaganja cveća i odavanja pošte učesnicima Prvog svetskog rata na Spomen kosturnici srpskih interniraca na Starom pravoslavnom groblju. Venac je položio zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, Zoran Miščević, kao i  predstavnici Vojske Srbije i drugi uvaženi predstavnici i zvanice.

 Istog dana, 1. novembra 1765. godine grad je dobio status slobodnog graničarskog komuniteta-magistrata. Negujući tekovine NOB-a i svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije okupljeni su se podsetili da je na današnji dan 1918. godine formirano Narodno veće i da su na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom, da bi 5. novembra iste godine ušla srpska vojska, ali u već slobodan grad.

Pomenom i polaganjem venaca Mitrovčani su na prigodan način  obeležili i taj datum.

Prigodan program tokom kojeg su se prisutnima obratili u ime Grada Sremska Mitrovica gradonačelnica Svetlana Milovanović i drugi uvaženi predstavnici i zvanice održan je nakon polaganja cveća i odavanja pošte oslobodiocima u Drugom svetskom ratu, kod Spomen grobnice oslobodilaca na Memorijalnom kompleksu „Spomen groblje”.

U ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Barošević je izrazio zahvalnost gradonačelnici što, kako je rekao, ceni i poštuje boračku organizaciju i baštini antifašizam i rodoljublje.

„U grad Mitrovicu na današnji dan došla je sloboda i prestalo stradanje. Danas odajemo počast i zahvalnost svima onima koji su doneli slobodu. Nikada se nećemo odreći boraca, heroja koji su svoje živote položili u temelje naše otadžbine,” istakao je Barošević.

Programu obeležavanja Dana oslobođenja grada prisustvovali su državni sеkrеtar u Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Dеjan Antić, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, predstavnici diplomatskog kora, udruženja koja neguju kulturu sećanja na oslobodilačke ratove Publike Srbije i Mitrovčani.

Najava događaja

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776