Vesti

Mirović obišao početne radove na rekonstrukciji pozorišta

SREMSKA MITROVICA – Počela je sveobuhvatna rekonstrukcija Pozorišta „Dobrica Milutinović”, a kako napreduju radovi uverili su se tokom posete predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, pokrajinski poslanik Dmitar Stanišić i gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Radovi na renoviranju gradskog pozorišta predstavljaju najveću investiciju u ovoj značajnoj instituciji kulture tokom poslednjih 40 godina. Osim toga što se izvode građevinski i molersko-farbarski radovi, radi se i na obnovi kompletne audio-vizuelne tehnike koja će dati novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Nakon obilaska pozorišne sale, koja je već uveliko u procesu radova, gradonačelnica Svetlana Milovanović je izjavila: „Pozorište je osnovano je 1944. godine, tako da ćemo uskoro imati priliku da proslavimo i jubilej – 80 godina, dočekaćemo ga u potpuno novom sjaju, onako kako to naše pozorište i zaslužuje. Poslednji put je kompletno rekonstruisano davne 1985. godine i sada u ovoj fazi smo obuhvatili sve, počećemo od radova na krovnoj konstrukciji, potom na velikoj sceni, u foajeu pozorišta, sanitarnim čvorovima i biće ugrađena najsavremenija i najmodernija audio i vizuelna oprema, po poslednjim standardima, onako kako to treba i kako to zaslužuje mitrovačka publika. Posebno bih se zahvalila Pokrajinskoj Vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću kao i Dragani Milošević pokrajinskoj sekretarki za kulturu, na velikoj finansijskoj pomoći ali i velikoj podršci koju nam uvek pružaju u svim našim projektima. Na nama je da nakon rekonstrukcije naše pozorište dalje održavamo i da okupljamo našu publiku koja će moći da gleda najbolje predstave.”

Prisutni su obišli radove u sali Velike scene Pozorišta i na balkonu i parteru. Pored renoviranja zgrade, od krova, do poda, biće obezbeđena i nova oprema za svetlo i zvuk.  Rekonstrukcijom će se povećati komfor i obezbediti kvalitetni uslovi gledanja predstava, sala će da zablista u punom sjaju.

Kako je nakon obilaska rekao predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović: „Novcem Pokrajinske Vlade i Grada Sremska Mitrovica započeli smo sveobuhvatnu rekonstrukciju pozorišta u građevinskom smislu i u pogledu nabavke najsavremenije opreme, reč je o investiciji vrednoj gotovo 200 miliona dinara. Verujem da ćemo za manje od godinu dana u mnogo boljem i kvalitetnijim ambijentu moći da prisustvujemo predstavama i dočekamo umetnike iz svih oblasti stvaralaštva iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, zaposleni i umetnici iz jedinog profesionalnog pozorišta u Sremu imaće mnogo bolje uslove za rad u kojima će moći u punom sjaju da prikažu svoje stvaralaštvo. Vodili smo računa o detaljima, Zavod za zaštitu spomenika je od početka uključen u ovaj projekat i verujem da ćemo veoma brzo moći da se pohvalimo mnogo boljim i kvalitetnijim prostorom i naravno u budućnosti mnogo boljim umetničkim sadržajima.”

Radovi na ovom objektu će, prema njegovim rečima, značiti mnogo, uopšte za kulturu, za umetnost, za amaterizam, ne samo za profesionalne sastave, što je od izuzetnog značaja jer je u Mitrovici ovo jedini prostor gde ljudi mogu da se okupe i da dožive duh umetnosti na pravi način, zaključio je Mirović. Izrazio je nadu da će mladi umetnici Sremske Mitrovice ovde napraviti svoje prve umetničke korake i pohvalio sve koji su u pripremi ovog projekta učestvovali.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667