Vesti

Mala gradonačelnica preuzela dužnost na Svetski dan deteta

SREMSKA MITROVICA – Mala gradonačelnica Sremske Mitrovice Aleksandra Ovšek, učenica II-1 razreda Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik” iz Laćarka, preuzela je funkciju od Andreja Božića dosadašnjeg malog mitrovačkog gradonačelnika. Gradonačelnica, Svetlana Milovanović organizovala je u svom kabinetu svečanu primopredaju dužnosti malih gradonačelnika i gradonačelnice kao inspirativnu proslavu dečjih prava.

Tradicionalno, Svetski dan deteta u našoj lokalnoj sredini obeležava se proglašavanjem nosioca titule mali gradonačelnik i po pravilu, to je pobednik na kreativnom konkursu kratkih video zapisa koji raspisuje Grad. Ovaj međunarodni događaj proslavlja se 20. novembra još od 1954, kada ga je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem da promoviše dobrobit dece.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica, na svečanosti poželela je novoizabranoj funkcionerki uspešan mandat: „Posebno bih se zahvalila prethodnom malom gradonačelniku Andreju Božiću, na svemu što je učinio za nas i za naš grad, bilo nam je jako lepo družiti se s njim, čuti njegove ideje i savete. Aleksandri želim puno sreće, mi smo tu uvek da joj pomognemo, ali ćemo se potruditi da njoj prepustimo mnoge inicijative i odluke. Kao i svake godine, tradicionalno obeležavamo Svetski dan deteta izborom malog gradonačelnika, odnosno gradonačelnice Sremske Mitrovice, učenici drugog razreda svih osnovnih škola na teritoriji našeg Grada snimili su kratke video zapise u kojima predstavljaju sebe i svoj grad i kažu šta bi promenili ili uradili u Sremskoj Mitrovici. Tema je ista: Da sam gradonačelnik, ali ove godine osnovni zadati motiv bio je zaštita životne sredine. U Gradsku upravu za obrazovanje stiglo je devet snimaka, nakon prethodne selekcije svake škole, na taj način želeli smo da upoznamo kandidate, kako razmišljaju i kako se ponašaju pred kamerama jer to će biti značajan deo njihovog posla. Aleksandrin snimak je po našoj komisiji najbolji, zato što je ona vrlo kratko i jasno dala konkretne predloge i najviše nas je oduševilo to što već ima svoj tim, a to je njeno odeljenje i njeni brat i sestra.”

Tokom svečanog prijema u gradonačelnicinom kabinetu razgovarali su o tome šta sve treba da urade do kraja ove godine. Kako je najavila gradonačelnica Milovanović, već do Nove godine biće sigurno održano nekoliko akcija u kojima će učestvovati i novoizabrana mala gradonačelnica.

„Kada je učiteljica objavila ovaj konkurs, jako sam želela da postanem mala gradonačelnica. Svi smo napisali kratak tekst u kojem predstavljamo sebe i svoj grad i poručujemo šta bismo uradili novo u Sremskoj Mitrovici, svi su se složili da je moj najbolji i po tome smo snimili video. Stavila bih više kontejnera, volela bih da ljudi više recikliraju, napravila bih više mesta za dečje parkove i sada bih najviše volela da se moja škola popravi,” rekla je nova mala gradonačelnica Sremske Mitrovice Aleksandra Ovšek.

Mogućnost i posebnu priliku da bude mala mitrovačka gradonačelnica stekla je pobedom na konkursu za kratki video povodom Međunarodnog dana deteta. Dosadašnji mali gradonačelnik Sremske Mitrovice Andrej Božić, učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” poželeo je sreću svojoj naslednici i rekao da nosi lepa iskustva iz svog jednogodišnjeg mandata.

Kako je istakao Božić: „Otvarao sam Festival dece, bilo mi je zanimljivo kad sam otvorio Magični trg i upoznao sam ambasadorku Švedske. Bilo mi je zanimljivo i lepo, naročito na tim našim aktivnostima. Nadam se da će novoj maloj gradonačelnici biti još lepše nego meni. Pomagali su mo moji brat Aleksej i sestra Anatasija, još tokom kampanje, mi smo tim, jako ih volim, oni su moja podrška i snaga. Inače, mi smo trojke, rođeni smo istog dana, razlika između nas je po minut, a ja sam srednji brat.”

Zahvalio se celom svom razredu i učiteljici Dragici Vukolić, kao i gradonačelnici s kojom je obavljao više dužnosti. Ovo je dan kada se uopšte slavi napredak koji je postignut za decu, tako je i primopredaja protekla u slavskoj atmosferi.

Nakon prijema „mala” gradonačelnica, Aleksandra Ovšek provela je dan sa „velikom” gradonačelnicom, Svetlanom Milovanović i potom po svojoj želji obišla Grad.

Ona će poput svojih  prethodnika biti prisutna tokom čitave kalendarske godine i učestvovati u manifestacijama koje organizuje Grad.

Mandat je simbolično započet baš na Svetski dan deteta što predstavlja inspirativno polazište za zagovaranje, promociju i proslavu dečjih prava.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042