Vesti

Danas se obeležava lekarska slava

SREMSKA MITROVCA – U kapeli Sv Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, obeležena je lekarska slava arhijerejskom liturgijom, čitanjem molitve i osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.

Svečani čin obreda služili su protojerej stavrofor Momir Džanić, penzionisani sveštenik i duhovnik pri Harmu Svetih Kozme i Damjana i đakon Stefan Nedić, zamenik predsednika odbora za versku nastavu Eparhije sremske, u prisustvu lekara mitrovačke Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Tom prilikom sveštenik Džambić je svim lekarima i lekarkama čestitao slavu, napomenuvši da se svaki dan čita molitva za sve njih i poželeo svima da grabe ljubav sa izvora večne ljubavi, a to je gospod Bog, da u svojoj duši nemaju pakosti i sujete i da ona postane mirisna bašta u kojoj samo cveće uzrasta, a korov nestaje, i da sve neljudsko prestane, a ljudsko vaskrsne. Još je poželeo da u našoj bolnici bude što manje pacijenata, a da lekari budu zdravi i da svi oboleli koji se leče ozdrave. „Bog je lekarima dao dar da leče, da rade časno ovaj sveti posao i da ovu uzvišenu dužnost obavljaju najbolje što znaju” – završio je sveštenik Momir Džambić.

Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije,od majke Hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca,majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu.Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše, tako i badava davaše”. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući,često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7102117.0614117.4126