Vesti

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom „Zajedno možemo”

SREMSKA MITROVICA – Karavan „Zajedno možemo” koji vodi novinarka Dea Đurđević posetio je naš grad sa ciljem da unapredi rad udruženja osoba sa invaliditetom. Tom prilikom u Gradskoj kući predstavnicima Udruženja „Vizido” uručila je multifunkcionalni štampač sa ciljem da pomogne njihov rad. 

Udruženje „Budimo bezbedni” organizovalo je karavan „Zajedno možemo” koji je obilazeći Srbiju stigao i u naš grad sa ciljem da se osnaže osobe sa invaliditetom. Cilj posete je pomoć i ukazivanje na potrebe osoba sa invaliditetom, kao i to da osobe sa invaliditetom izađu iz svojih kuća, da normalno funkcionišu, a sve u saradnji sa  lokalnom samoupravom.

Kako kaže Dea Đurđević, novinarka televizije Pink i predstavnica Udruženja „Budimo bezbedni”: „Zajedno sa kompanijom „Euro Bravo” kupujemo poklone naistaknutijim članovima zajednice, koji su osobe sa invaliditetom. To činimo kako bismo okupili sva udruženja osoba sa invaliditetom, a potom zatražili i ostvarili sva svoja prava. Čini mi se kada pojedinačno to činimo, ne možemo da ih ostvarimo u tom obimu. Nemamo registar osoba sa invaliditetom i sa zaštitnikom građana smo videli da to možemo da učinimo. Za sve to nam treba broj ljudi, treba nam snaga koja će da bude pokretačka, nas ima dosta, mi možemo zajedno da se pokrenemo. Zato karavan i nosi taj naziv. Udruženi možemo svi da imamo iste šanse i ciljeve.”

„Videla sam da Grad Sremska Mitrovica kao lokalna samouprava zaista dosta radi na unapređenju položaja članova zajednice koji su osobe sa invaliditetom. Grad Sremska Mitrovica je za ovaj karavan dostavio sve što treba i to prvi, zato smo danas na sredini trajanja ovog karavana, u ovom gradu kojim smo oduševljeni. Verujem kad bi inicijativa za osnaživanje osoba sa invaliditetom krenula sa državnog nivoa da bi bilo i mnogo više novca ali i mnogo više pomoći i mogućnosti za naš rad,” dodala je Dea Đurđević.

Udruženje osoba sa invaliditetom „Vizido” iz Sremske Mitrovice postoji od februara prošle godine. Ima 56 članova, a na poklon su dobili nov multifunkcionalni štampač, koji im je bio potreban.

Dragan Vizićanin, predsednik tog mitrovačkog udruženja zahvaljuje se na poklonu i kaže: „Radimo na osnaživanju osoba sa invaliditetom koje bi mogle da se aktivno uključe u svakodnevnicu, u društvo. Cilj nam je da im pomognemo da budu aktivni. Sprovodimo mnoge akcije, postali smo poznati po akcijama kao što je Obrok solidarnosti, namenjen kako osobama sa invaliditetom tako i socijalno ugroženim osobama, ne pravimo nikakvu razliku. Bavim se izradom internet stranica, a spreman sam da podelim svoje znanje sa drugim udruženjima, kroz obuke i saradnju. Dobijeni štampač koristićemo kako za svoj rad, tako i za rad drugih udruženja, kojima je potreban. Počeli smo i pilot projekat Ne menjaj se za mesto, kako bismo ukazali nesavesnim vozačima koliko je bitno parking mesto za osobe sa invaliditetom, da budemo blizu neke prodavnice ili nekog ulaza u zgradu.”

Naveo je i da je saradnja sa lokalnom samoupravom odlična, zahvalivši im se na podršci kao i svim ostalim građanima koji su dali podršku u osnaživanju udruženja, a posebno svojim članovima.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7791117.1305117.4819