Vesti

Prva kolonija pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA – Prva kolonija pustovanja vune održaće se u Sremskoj Mitrovici od 23. do 26. oktobra ove godine.

Kolonija se održava u okviru projekta ZAJEDNO ZA KULTURNI TURIZAM, koji sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), udruženje Etno mreža iz Beograda i udruženje Bosanske rukotvorine iz Tuzle, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, sufinansiranjem od strane Evropske unije.

Osnovni cilj projekta je osnaživanje žena da sarađuju na izradi rukotvorina u tradicionalnim tehnikama i da zajedno kreiraju i plasiraju turističe proizvode i suvenire, te da tako doprinesu razvoju pograničnog turizma. Projekat obuhvata obuke, studijske posete, zajedničke kolonije, izložbe, razmenu iskustva sa ciljem da se osmisle novi proizvodi sa etno i tradicionalnim motivima.

Prva kolonija koja će se realizivati u okviru projekta je kolonija u našem gradu od 23. do 26. oktobra. Radionice će se održavati u Carskoj palati, a  učestvovaće 20 žena iz nekoliko gradova Srbije i Bosne i Hercegovine, zajedno sa ženama iz Udruženja “Zlatno runo Sirmijuma”, koje će pomagati na izradi proizvoda. Praviće se proizvodi od pustovane vune, sa motivima sa mozaika koji su pronađeni u Carskoj palati.

Prvi i drugi dan kolonije predviđeni su za rad na proizvodima, ali učesniće će imati i priliku da vide i upoznaju naš grad kroz turističku turu, koju će organizovati Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

Treći dan kolonije, rezervisan je za svečani program i diplomatsku posetu. Zvaničnici će posetiti koloniju, pogledati radove i porazgovarati sa učesnicama, imati organizovan obilazak grada, posetiti Turistički–info centar, kroz turu će upoznati antičku istoriju Sremske Mitrovice.

Učesnice projekta će na koloniji uz razvoj veština imati i brojne prilike da se osnaže i afirmišu, kao i da svoje umeće u izradi rukotvorina predstave zvaničnicima iz lokalnih samouprava, turističkih organizacija, privrednih komora, udruženja, državnih i međunarodnih institucija i medija.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

25jul21:0022:23LETNJI BIOSKOP: Velika avantura mačke Ru

26jul19:0020:00Mađioničar Volare

26jul21:0022:45LETNJI BIOSKOP: Za danas toliko

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7168117.0680117.4192