Vesti

Nagrada „EkoOpština”

SREMSKA MITROVICA – Našoj loklanoj samoupravi uručena je nagrada „EkoOpština” u kategoriji održivog upravljanja otpadom, saopšteno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Priznanje je dodeljeno za sve akcije i projekte koji se sprovode u našem gradu i dali su rezultate u ovoj oblasti.

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri dodelili su nagrade pobednicima konkursa „EkoOpština”. Naša loklana samouprava proglašena je za jednu od najboljih u Srbiji, koja uspešno svladava, danas sve brojnije izazove zaštite životne sredine.

Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica navodi da im priznanje  „EkoOpština” veoma mnogo znači sa aspekta lokalne samouprave: „Trudimo se na svim frontovima da idemo u korak sa vremenom i da stvaramo čistiju i zdraviju životnu sredinu, a ova nagrada nam je podstrek da nastavimo dalje. Divlje deponije postoje i dalje u ovom gradu, iako nema više potrebe za tim, jer od kad postoji reciklažno dvorište građani potpuno besplatno mogu da odnesu sve vrste otpada. Mi smo prošle godine očistili par divljih deponija u gradu i na njihovim mestima posadili drveće, sećate se da je cela prethodne jesen bila u znaku sadnje, tako će biti i ove godine. Već sledeće nedelje u Kuzminu na 3,7 hektara sadimo 14.000 sadnica, na mestu gde je nekad bila divlja deponija. Osim toga, nastavljamo sa velikom sadnjom, sa zelenim prstenom, čekamo da se završi asfaltiranje puta ka Čalmi i radićemo zeleni prsten u pravcu Laćarak-Čalma, Mitrovica – Veliki Radinci i ka Mačvanskoj Mitrovici. Za deset dana trebalo bi da počne sadnja, čim se završi sanacija i priprema terena. Takođe, u funkciji zaštite životne sredine vredi spomenuti i projekat energetske efikasnosti koji sprovodimo već tri godine, na oko 150 objekata stanovanja urađena je energetska sanacija, to jako važno jer indiviualna ložišta su najveći zagađivač u našem gradu, i ove godine konkurs je upravo otvoren.”

Platforma „EkoOpština” zamišljena je kao mesto za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u četiri oblasti: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada.

Tamara Milković, predsednica neformalne Zelene odborničke grupe rekla je: „Posle dosta godina truda i rada u oblasti upravljanja otpadom dobili smo upravo priznanje za tu oblast. Zaslužili smo ga prvenstveno zbog uspostavljanja sistema primene separaciju u gradu, zato što smo pokrili 100% domaćinstava kako individualnih, tako i u kolektivnom stanovanju i prvog reciklažnog dvorišta u Srbiji. To im se najviše dopalo kao ideja sprovedena u delo koja je već prošla i nadzor. Trudimo se svim silama da ovako postavljen sistem opstane, nije dovoljno samo postaviti kontejnere, podeliti kante, potrebno je konstantno podsećati naše stanovništvo da koriste ovako nešto što nam je ponuđeno i što već u čitavom svetu funkcioniše u cilju da što manje otpada odložimo trajno na deponiju. Iz dana u dan susrećemo se sa mnogim problemima, ponekad bude nepropisnog odlaganja otpada na određenim lokacijama, pokušavamo na sve načine to da rešimo, mislim da i kroz rad sa najmlađima i uz pomoć medija i podsećanje našeg stanovništva možemo da postignemo željeni cilj, a naš željeni cilj jeste upravo 15% manje trajno odloženeg otpada, znači da ga izdvojimo i ponovo vratimo upotrebu.”

Od pokretanja projekta „EkoOpština” u maju prošle godine, više od 650 predstavnika lokalnih vlasti u Srbiji učestvovalo je na seminarima. Cilj ovog konkursa je da se istaknu one realizacije na lokalnom nivou koje su sproveli gradovi i opštine u Srbiji kada su u pitanju održivi gradovi.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630