Vesti

Multipla skleroza u našim gradovima

SREMSKA MITROVICA – „Multipla skleroza u našim gradovima” je hrvatsko-srpski projekat koji zajednički realizuju učenici i nastavnici Zdravstveno veterinarske škole iz Vinkovaca, Srednje škole iz Pakraca, Medicinske škole iz Dubrovnika i Medicinske škole „Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice.

Članove projektnog tima su u Gradskoj kući primili predstavnici  kabineta gradonačelnice, Petar Samardžić i Uroš Veselinović, poželevši im dobrodošlicu i mnogo uspeha u daljem razvoju projekta.

Cilj projekta jeste da učenici u projektu pod mentorstvom nastavnika nauče sve o multiploj sklerozi i da kroz istraživačke aktivnosti analiziraju položaj obolelih u našoj sredini, koliko su oboleli zadovoljni lečenjem, odnosom društvene sredine prema njihovom stanju, koji su im problemi svakodnevnih životnih aktivnosti, da li su im ispoštovana sva prava i mogućnost pristupa inovativnoj terapiji. Takođe, ispitan je i odnos zdravstvenih radnika prema ovoj kategoriji bolesnika kao i  njihovi predlozi za poboljšanje stanja.

Dobit od ovakvog pristupa analizi jeste saznanje koliko i ima li razlike u pristupu bolesnicima i lečenju u susednim državama kao i ima li razlike između različitih sredina unutar jedne zemlje. Analiza istraživanja dostavlja se Savetima za zdravlje partnerskih gradova, a zaključke i materijale dobijene tokom rada koriste učenici svih škola u nastavi, dpk se neki radovi i publikuju u okviru sistema „E-medica” – udruženje medicinskih i drugih srednjih škola iz Hrvatske, Srbije (Kikinda, Sremska Mitrovica, Zvezdara, Beograd-Deligradska, Kragujevac i Zaječar u najavi), Slovenije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore.

Pored stručnog dela, učenici se upoznaju i sa novim sredinama, običajima, kulturom i stiču nova prijateljstva. Tokom završnog druženja u Tuhelju škole učesnici će imati priliku da predstave svoj grad video prezentacijom i prikažu po jedan tradicionalni proizvod iz svoje sredine.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988