Vesti

Ministar i gradonačelnica sumirali rezultate eko-kampova za mlade iz dijaspore

SREMSKA MITROVICA – Ministar bez portfelja Đorđe Milićević u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom i gradonačelnica Svetlana Milovanović predstavili su rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona, koji su tokom prethodna tri meseca održani u Zasavici i gradovima širom Srbije.

Sumirajućli rezultate projekta ministar Milićević i gradonačelnica Milovanović istakli su da je u prvom eko-kampu, Prvoj srpskoj omladinskoj radnoj akciji (1. SORA) održanoj u Vizitorskom centru „Zasavica” pod okriljem ovog projekta, učestvovalo 100 mladih iz dijaspore i regiona. Kamp je organizovao Grad Sremska Mitrovica, a troškove organizacije od ukupno sedam miliona dinara finansiralo je Ministarstvo zaduženo za odnose sa dijasporom.

Kako je na konferenciji za predstavnike medija održanoj u Gradskoj kući rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Čitav ovaj projekat smo počeli tako što su deca iz dijaspore i regiona, boravili u eko-kampu na Zasavici. Kampovi su se pokazali kao dobri, pružili su im priliku da istraže zaštićeno prirodno dobro Specijalni rezervat prirode „Zasavica” i da učestvuju u aktivnostima na merama sanacije ekosistema. Trajali su sedam dana, mladi su doživeli nezaboravne trenutke rada u prirodi, ali i posete istorijskim i kulturnim objektima u Sremskoj Mitrovici i na prelepoj Fruškoj gori. Кroz ove aktivnosti, imaju priliku da se povežu sa svojim poreklom, da istraže srpski jezik, istoriju, geografiju, ali i da se upoznaju sa starim zanatima koji su deo naše bogate tradicije. Puno naše dece učestvovalo je u ovome, ne samo iz Sremske Mitrovice, nego i iz dijaspore i regiona, u projekat je uključeno 20 lokalnih samouprava u celoj Srbiji što je kulturna i edukativna priča da vratimo našu decu u one prave tokove, d aim pokažemo prave vrednosti i šta je to što treba negovati.”

Zahvalila se ministru i upravniku SRP „Zasavica” rekavši da je ovo samo prva faza projekta. Kampovi su organizovani u tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava.

„Nismo slučajno u Sremskoj Mitrovici gde počinjemo novu fazu. Ovaj projekat u celini je finansiralo naše ministarstvo, a organizaciju su sprovele lokalne samouprave tako da smo tokom leta imali ukupno 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije. Kroz ove kampove prošlo je 5.000 dece i mladih uzrasta od 13 do 20 godina iz regiona i dijaspore. Ideja je bila da ovim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Republike Srbije. Sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa. Mogu da najavim nove kampove čim počne zimski raspust, a ove jeseni na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu biće održan završni sportski kamp gde će učestvovati oko 200 mladih sportista iz 12 država,” istakao je ministar Milićević.

Letnji kampovi za mlade iz dijaspore i regiona, tokom prethodna tri meseca održani su na 22 lokacije širom Srbije, od kojih je jedan bio u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”. Cilj ovih kampova je da mladi iz dijaspore i regiona što bolje upoznaju svoju otadžbinu, kulturu i tradiciju, usavrše znanje maternjeg jezika, nacionalne istorije i geografije.

Slobodan Simić upravnik SRP „Zasavica” da veruje da je ovo iskustvo obogatilo sve učesnike. Kako je rekao: „Radili smo analitiku i pokazalo se kao sjajno iskustvo. Mi smo prvi kao grad konkurisali, prvi smo dobili sredstva i bila su sjajna deca. Oni su se vratili kući s novim znanjima, veštinama i sećanjima koja će ih pratiti kroz čitav život. Siguran sam da im je ovaj kamp ostao urezan u pamćenju kao dragocena uspomena, druženje je bilo izuzetno, to je teško ponoviti, a mene je podsetilo na nekadašnje radne akcije. Pokušaćemo da svake godine što više dece dovedemo, ove godine ih je bilo 120 i svi su bolje naučili srpski jezik, još više zavoleli Srbiju gde su neki od njih sad bili prvi put i stvorili drugarstva za ceo život.”

Eko kamp u Zasavici prvi je u nizu od ukupno 22 tematska letnja kampa održana u 20 gradova i opština širom Srbije u kojima su učestvovali deca i mladi, a čiju je organizaciju finansiralo Ministarstvo bez portfelja zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7791117.1305117.4819