Vesti

Večna slava rodoljubima stradalim u Drugom svetskom ratu

Sremska Mitrovica – U Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje na mestu zajedničke grobnice 7.950 poginulih i streljanih služen je parastos i položeni su venci, čime je odata počast nevino stradalim u Drugom svetskom ratu.

Na Starom srpskom pravoslavnom groblju Vladika Sremski gospodin Vasilije u sasluženju sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Kapeli Prepodobne Majke Paraskeve. Nakon toga održan je parastos za postradale kod spomen ploče na Spomen-groblju.

Stradalim sremskim rodoljubima, među kojima je i čuveni srpski slikar Sava Šumanović, odata je počast polaganjem venaca u Memorijalnom kompleksu i prigodnim programom. Time je obeležena 81 godina od stradanja naroda Srema u ustaškim akcijama Viktora Tomića tokom avgusta i septembra 1942. godine.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su na spomen obeležje, položili Svetlana Milovanović gradonačelnica i Vladimir Pavlović predsednik Skupštine opštine.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Spomen groblje, mesto na kojem se sada nalazimo, svedok je istorije i simbol pobede života nad smrću. Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja, stoga smo i danas ovde kao i svakog septembra da bismo odali počast svim žrtvama stradalim u teroru Drugog svetskog rata, a posebno te krvave 1942. godine, kada se našem Sremu desilo ono najgore što se može desiti. Tada je bezumlje nadvladalo zdrav razum i izazvalo stradanje nevinih. Ovde je stradao goloruk narod, pokupljen i odveden sa sremske ravnice. Prvo su im ubili dostojanstvo, zatim hteli da ubiju sećanje i na kraju oduzeli život. Ne ponovilo se! Spomen groblje mora da bude podsetnik na tamni čas koji se desio u Sremskoj Mitrovici i Sremu. Svaka kuća je bila zavijena u crno. U toj crnini je ostalo sećanje i stegnuno srce.  Osam hiljada nije broj. Osam hiljada su imena i prezimena, sinovi i kćeri, neiji roditelji. Oni su svojim životima platili slobodu i mir, kao privilegiju u kojoj mi danas živimo. I kao što je sam predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, rekao kada je 2020. godine posetio ovo spomen obeležje i poklonio se senima stradalih, nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli pravde, slobode i sopstvenog postojanja! Neka je večan spomen stradalima! Neka je večan mir svima nama”!

Vence su na spomenik stradalima na Spomen-groblju, pored predstavnika Grada Sremska Mitrovica položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, mesnih udruženja boraca, predstavnici sremskih sela i drugi.

Upriličen je prikladan program, u okviru kojeg je nastupio Hor „Serbika” iza našeg grada.

Ova grobnica smatra se jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719