Vesti

Tehničko – taktički zbor vatrogasaca povodom Dana sektora

SREMSKA MITROVICA – Dan sektora za vanredne situacije i slavu vatrogasaca – spasilaca u Srbiji, mitrovački vatrogasci obeležili su tehničko – taktičkim zborom u centru grada. Održana je javno pokazna vežba gašenja požara i spasavanja ugroženih osoba iz objekta većih razmera. Osim simulacije spasavanja građana, prisutni su imali priliku da pogledaju vozila i opremu.

Manifestacija je imala za cilj da se pokaže spremnost i obučenost vatrogasaca – spasilaca da hitro i efikasno reaguju u slučajevima u kojima eventualno može biti ugrožen nečiji život i imovina građana. Zbor vatrogasnih vozila i opreme kojom Vatrogasno– spasilačka jedinica Sremska Mitrovica raspolaže, održan je na Trgu Ćire Milekića.

Nebojša Nikolić načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici podseća: „Dan sektora za vanredne situacije, ujedno i slava svih vatrogasaca Srbije je 17. septembar, u nedelji koja prethodi tom danu organizuju se tehničko– taktički zborovi i pokazne vežbe na teritoriji čitave Srbije. Tako smo i mi na teritoriji naše nadležnosti, a to je Sremski upravni okrug, organizovali ovakve vežbe od ponedeljka do danas. Veoma je bitno da građani vide čime raspolažemo i kako možemo da pomognemo u svakom trenutku. Jedan od primera je bila i oluja tokom jula kada smo maksimalno pomogli gradu i čitavom Sremu, kao i u svakoj akcidentnoj situaciji.”

Vatrogasci – spasioci su spremni i pripremljeni da reaguju u svakom momentu 24 časa dnevno, u različitim situacijama, od poplava, nezgoda, požara, do različitih vanrednih situacija koje su uzrokovane, kako prirodnim, tako, nažalost i ljudskim faktorom.

Petar Dabić vatrogasac – spasilac iz Sremske Mitrovice prokomentarisao je izvedenu vežbu: „Učestvovali smo sa dva vozila, prvo je navalno vozilo, a drugo ima automehaničke lestve koje su bitne da bi se gasio požar sa visine. Veoma je bitno da vatrogasci – spasioci budu opremljeni najsavremenijim opremom da bi mogli efikasno da učestvujemo u gašenju požara jer u nekim situacijama ne možemo da predvidimo šta se može desiti, te je oprema jedan od najvažnijih faktora u našem poslu. Ovo je plemenit i častan poziv, zbog čega sam odabrao zanimanje vatrogasac.”

Skup na trgu održan je u cilju upoznavanja građana sa organizovanošću, obučenošću i profesionalnošću vatrogasaca. Ovom završnom događaju prethodile su aktivnosti su realizovane tokom cele nedelje. Izveli su javno pokaznu vežbu simulaciju požar na građevinskom objektu većih razmera.

Javna vežba spasavanja ugroženih lica iz objekta zahvaćenog požarom privukala je pažnju građana. U tehničkom prikazu Vatrogasne stanice Sremska Mitrovica, naročito u razgledanju njihovih vozila i opreme najviše su uživali najmlađi.

Bila su izložena dva vatrogasna vozila, od kojih jedno terensko sa spasilačkim čamcem, što je prema oceni nadležnih, sasvim dobra i pouzdana oprema.

Građanima su deljeni priručnici za postupanje u vanrednim situacijama i flajeri o zabrani spaljivanja vatre na otvorenom prostoru.

Cilj ovog događaja je da građani znaju čime raspolažu i da mogu da budu sigurni u svoju bezbednost u slučaju zemljotresa ili poplava.

Najava događaja

15maj17:0019:00Muzički piknik za Dan porodice

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7683117.1197117.4711