Vesti

Rotari klub donirao dronove i mBot robote školama i ove godine

SREMSKA MITROVICA – Rotari klub donirao je školama u našem gradu, ali i školama u ovom delu Srbije mBot robote i dronove, koji će se koristiti u nastavi. Donacija se, treću godinu zaredom sprovodi u okviru Memoranduma Za lepšu školu” u saradnji sa Ministrstvom prosvete.

Memorandumom koji su potpisali Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora i rotari klubovi u Srbiji sa Ministarstvom prosvete predviđeno je da rotarijanci obezbede što više raznih digitalnih alata za povećanje digitalne pismenosti naših đaka.

Svečano uručenje dronova i mBot robota školama održano je u Gradskoj kući. U ime domaćina Grada Sremska Mitrovica prisutne je pozdravio Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje i zahvalio se Rotari klubu, na ovoj vrednoj donaciji: „Treću godinu zaredom nastavlja se akcija pomoći Rotari kluba osnovnim školama, u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica. Pre svega bih se zahvalio Rotari klubu koji donira dronove za mitrovačke škole i škole van mitrovačke opštine. Ove godine ukupno 30 dronova dobijaju škole u Sremu. Koristiće se u nastavi informatike, matematike, fizike, što pomaže školama da se deca bave novim tehnologijama.”

Predstavnici Rotari klub Sremska Mitrovica i Rotari distrikta (za Srbiju i Crnu Goru) uručili su dronove i mBot robote školama iz: Sremske Mitrovice, Rume, Inđije, Stare Pazove, Šida, Šapca, Loznice, Vladimiraca i Malog Zvornika.

Kako je rekla Milda Kuzminac, predsednica Rotari kluba Sremska Mitrovica: „U saradnji sa Ministarstvom prosvete prošle godine je organizovano prvo takmičenje „Znanjem za budućnost” na kojem su deca pokazala svoje znanje u programiranju, a očekuje nas 2024. godine i njegov nastavak. Rotari klub Sremska Mitrovica bio je jedan od inicijatora i izuzetno je ponosan što je 645 škola u Srbiji dobilo dronove i mBot robotiće. Poklonilo se dosta, i dalje se radi na tome da se i vrtićima poklanja IKT oprema i mobilni nameštaj. Cilj je učenje naših najmlađih programskim jezicima Skreč i Pajton koji su budućnost u programiranju. Radimo na jednom od osnovnih stubova Rotarija, povećanje digitalne pismenosti, a samim tim probaćemo da obezbedimo i bolju budućnost za naše najmlađe.”

Kako su rekli, veliko im je zadovoljstvo da deca dobiju dronove i mBot robote nove generacije kako bi programske jezike, osim iz knjiga, mogli da nauče i kroz praktičan rad i kroz direktno programiranje.

Vladimir Matić, pas predsednik Distrikta 2483 Rotari kluba Srbija i Crna Gora kaže: „Ove godine u Sremskoj Mitrovici realizujemo četiri granta, dodelu robota, dronova, 16 preduzetnica će dobiti opremu, već im je isporučena i opremamo 25 vrtića. Radimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, za vrtiće to je program „Godine uzleta”, za dronove i robote Memorandum „Za lepšu školu”. Pokušavamo svake godine da dodelimo nova informaciona ili nastavna sredstva, i trudimo se iz godine u godinu da to bude najnovija generacija tih sredstava. Sa nama su gosti iz Amerike iz Džordžije koji su nam glavni partneri već tri godine u ovom projektu, kao deo jednog globalnog projekta u okviru rada US Aid Fondacije.”

Ovo je treći put da Rotari klub dodeljuje mBot robote i dronove kroz odličnu saradnju Rotarija i Ministarstva prosvete koji imaju potpisan Sporazum o saradnji. Jedna od oblasti delovanja Rotarija je upravo i obrazovanje. Uz uručenje organizovana je i obuka u Gradskoj kući. 

Na osnovu potpisanog Memoranduma rotarijanci su poslednjih godina donirali su osnovnim školama preko 600 računara, 870 dronova i 1.000 mBot robota za učenje programskih jezika Skreč i Pajton.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630