Vesti

Prijave za privremeno priključenje na komunalnu infrastrukturu

SREMSKA MITROVICA – Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata saopštila je da vlasnici nelegalizovanih objekata mogu da se prijave za privremeno priključenje na elektroenergetsku, gasnu i mrežu daljinskog grejanja, na vodovod i kanalizaciju. To je moguće samo za jedan objekat, odnosno stan istog vlasnika koji koristi za stanovanje do 15. oktobra.

Sa ciljem da sveobuhvatno informišu građane o administrativnim procedurama, potrebnim dokumentima i načinu prijavljivanja, na konferenciji za novinare načelnica Gradske uprave za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata, Vesna Vujanović i Uroš Veselinović, pomoćnik gradonačelnice saopštili su da od 15. septembra počinje prijem zahteva za privremeno priključenje na komunalnu infrastrukturu nezakonito izgrađenih objekata.

Načelnica Vujanović je istakla: „Način, uslovi i postupak za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata uređeni su Uredbom. Priključenje je moguće isključivo za vlasnike porodičnih stambenih objekata i vlasnike posebnih delova objekta, stanova koji su izgradnjom, odnosno kupovinom trajno rešavali svoje stambeno pitanje. Uslov je da vlasnik i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugi objekat u vlasništvu, koji je predmet privremenog priključenja. Uz zahtev, dostavlja se i geodetski snimak objekta, očitana lična karta vlasnika i članova njegovog domaćinstva, kao i jedan od dokaza među kojima su ugovori o kupovini ili izgradnji stana, odnosno porodične stambene zgrade, o kupovini objekta u izgradnji, o suinvestiranju prilikom izgradnje objekta, o zajedničkoj izgradnji ili ugovor o poklonu.”

Kako je navela načelnica, za vlasnike stanova u zgradama za kolektivno stanovanje zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica. U slučaju da nije formirana, zahteve podnose vlasnici stanova, sa dokazima propisanim uredbom, za svaki pojedinačni stan.

Rok za podnošenje zahteva traje 30 kalendarskih dana, do 15. oktobra 2023. godine. Zahtev za privremeno priključenje za fizička lica i stambene zajdnice, kao i izjave nalaze se na sajtu grada.

Kako bi građani blagovremeno prikupili dokumentaciju i bili spremni da na vreme podnesu zahtev, na raspolaganju su im službenici ove gradske uprave na prijemnim šalterima 8 i 9 Uslužnog centra.

Rok za utvrđivanje ispunjenosti uslova je 15 dana, saopštila je načelnica i dodala da ukoliko se utvrdi da nisu ispunjeni uslovi propisani uredbom, o tome obaveštavaju podnosioca. Vlasnik ili stambena zajednica, mogu podneti prigovor u roku od osam dana od prijema obaveštenja Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje će o njemu odlučiti u roku od pet radnih dana.

Ukoliko postoje uslovi za privremeno priključenje, kada gradska uprava utvrdi spisak, proslеđujе ga prеduzеćima koja zatim priključuju objekat priključuje na distributivnu mrežu. Komunalna preduzeća u obavezi su da hitno urade priključenje po dobijanju obaveštenja o ispunjenosti pravnih uslova, a privredno društvo utvrđuje ispunjenost tehničkih uslova za priključenje. Ističe se i da privremeno priključenje traje do konačnog utvrđivanja pravnog statusa objekta.

Brošura o postupku priključenja može se naći na sajtu Ministarstva – www.mgsi.gov.rs, kao i na sajtovima svih opština i u svim opštinama u štampanom obliku.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630