Vesti

Ponovo akcija besplatnih, preventivnih pregleda kože

VELIKI RADINCIAkcija besplatnih, preventivnih pregleda kože održana je i ove godine na teritoriji našeg Grada u organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije. Stručni tim lekara sproveo je besplatne preventivne preglede u seoskim mesnim zajednicama u Velikim Radincima, Manđelosu i Čalmi uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Besplatni dermoskopski pregledi za koje nije potrebna knjižica, uput i zakazivanje. U zdravstvenim ambulantama u Velikim Radincima, Manđelosu i Čalmi izvršeni su besplatni dermoskopski pregledi u organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije i Grada Sremska Mitrovica. Pregledano je 113 pacijenata. Kod 25 dijagnostokovane su promene koje se moraju hirurški ekscidirati, uključujući 1 melanom, 9 bazocelularnih karcinoma, 9 atipičnih mladeža i 2 skvamocelularna karcinoma, kao i više ostalih promena koje zahtevaju hiruršku terapiju.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice zahvalio se Udruženju dermatovenerologa Srbije što su i ove godine omogućili našim sugrađanima besplatne preventivne preglede kože: „Cilj ovih pregleda je prevencija i rano otkrivanje, dijagnostikovanje karcinoma kože, kako bi sačuvali svoje zdravlje i živote. Ove godine želimo da obuhvatimo Fruškogorje sa akcentom na seoskom stanovništvu, poljoprivrednicima koji su u većem stepenu rizika zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju. Pregledani su i meštani okolnih sela, vidim da je odziv velik, da je veliko interesovanje, a ima i ljudi iz grada među pacijentima. Svi oni treba da se pregledaju bez obzira na mesto stanovanja, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu, svi oni kod kojih budu dijagnostikovane određene promene na koži biće upućeni na dalje lečenje. Svi uz pregled dobijaju i određene korisne savete o zaštiti kože prilikom izlaganja suncu.”

Ovogodišnja kampanja usmerena je na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože. Besplatne dermoskopske preglede radili su vrhunski dermatolozi, eksperti u obasti dermoskopije.

 „Poljoprivrednici su često izloženi većem UV zračenju jer rade u polju, zato je akcenat na njihovom pregledanju, a karcinomi koji se najčašće javljaju su bazocelularni, karakteristični su za ljude koji više borave na otvorenom i na suncu i oni najčešće nisu metastazni i mogu se pratiti, odnosno lečiti. U 20 čak i 30 slučajeva kod ove populacije uočavaju se maligni karcinomi kože. Poljoprivrednici spadaju u kategoriju građana koja je najviše izložena suncu, zbog toga su u toku dermatološku pregledi poljoprivrednika u više mesta u Srbiji. Zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slično. Veliki je odziv do sada. Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju suncu, a otkrili smo i više karcinoma, ali u početnoj fazi. Rana dijagnostika je veoma važna jer ako se otkrije na vreme, pacijent nije životno ugrožen,” rekla je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Udruženje želi da skrene pažnju na značaj rane dijagnostike karcinoma kože, čija je incidenca u stalnom porastu poslednjih godina, prema rečima Tiodorovićeve. Pacijenti kojima su dijagnostikovane sumnjive promene, upućeni su hirurgu radi ekscizije i patohistološke verifikacije. 

Pored rane dijagnostike, Udruženje dermatovenerologa Srbije svoje aktivnosti usmerava ka edukaciji najmlađih, a sve u cilju sticanja zdravih navika u smislu pravilnog ponašanja na suncu, a u cilju prevencije karcinoma kože. 

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630