Vesti

Počeo projekat „Putevi rimskih imperatora”

SREMSKA MITROVICA – Počela je realizacija projekta „Roman Emperors Route – Putevi rimskih imperatora” u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Lider projekta je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz našeg grada.

Uvodna konferencija projekta kojie se sufinansira sredstvima EU, održana je u Gradskoj kući u našem gradu. Partneri na projektu su Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, JU Arheološki Muzej „Rimski Municipium” u Skelanima, Turistička Organizacija Srebrenica i UG Centar za održivi razvoj i demokratiju CORD.

Kako je rekla Dušanka Stanković, menadžer projekta, u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture, lidera ovog programa: „Zajedno sa partnerima došli smo do projekta koji smo nazvali Doživite nasleđe na Drini i Savi, koji u ustvari prezentuje arheološke lokalitete u Sirmijumu i Skelanima. Reč je o dva arheološka lokaliteta iz istog perioda i na ovom projektu biće preduzete različite aktivnosti kako bi se turistički i kulturno povezale te dve lokacije, što i jeste smisao prekogranične saradnje, saradnje institucija i ustanova. Zajednički rad na prezentaciji srodnih, sličnih lokaliteta i podizanje kulturne i turističke svesti građana u oba područja je cilj ovog projekta koji će se izvoditi narednih 18 meseci, a finansiran je sredstvima IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina.”

Glavni cilj projekta je podizanje kvaliteta turističkog proizvoda i usluga u pograničnom području kroz jačanje turističke infrastrukuture u Skelanima i Sremskoj Mitrovici. U Skelanima je planirano izvođenje radova na postavljanju zaštitne nadstrešnice, ograde i osvetljenja na rimskom lokalitetu, dok je u Sremskoj Mitrovici predviđena rekonstrukcija dela mozaika i njihova prezentacija.

Mladen Grujičić načelnik Opštine Srebrenica izrazio je zadovoljstvo što učestvuju u ovom projketu: „Vrednost ovog projekta je nekih 120.000 EUR i siguran sam da će ovo doprineti da naši lokaliteti odnosno naši turistički potencijali koji su zaista značajni, budu razvijeniji. Mi u Srebrenici imamo i prirodnih bogatstava i veoma smo zadovoljni što je pre svega Sremska Mitrovica koja se nalazi u Srbiji povezana sa Srebrenicom koja se nalazi u Republici Srpskoj i to je jedna spona jer imamo lokalitete koji su iz istog perioda iz drugog i trećeg veka. Želja nam je da se ovim putem afirmiše kako naš, tako i ovaj kraj i da će se Srebrenici vratiti stari sjaj.”

Izradom strateškog razvojnog okvira i razvojem novih turističkih itinerera uz jačanje kapaciteta i kompetentnosti lokalnih turističkih aktera i malih i srednjih preduzeća doprineće se daljem razvoju kulturnog turizma i unapređenju prekogranične saradnje.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630