Vesti

Jesenji Dan polja

Čalma – Jesenji Dan polja Poljoprivredne stručne službe tradicionalno je održan na Oglednom polju Čalma. Ova veoma značajna manifestacija predstavlja sponu između znanja i prakse, odnosno stručnjaka i poljoprivrednih proizvođača.

Dan polja bio je prilika da se poljoprivredni proizvođači posavetuju sa stručnjacima iz oblasti ratarstva, uzgoja kukuruza, suncokreta, soje. Mesec septembar je pravo vreme za procenu stanja useva ovih kultura, a ove godine smo svedoci uticaja klimatskih promena na prinos i kvalitet biljaka.

Kakvi nas prinosi očekuju nakon kišovitog i hladnog proleća i ektremno visokih temperatura i suše tokom leta, ocenjuje Vladimir Marić doktor biotehničkih nauka: „Ova godina nije baš bila povoljna za ratarsku proizvodnju, bilo je nevremena, te je došlo do velikih oštećenja na pojedinim parcelama pod usevima, najviše je bilo štete na parcelama koje su zasejane suncokretom. Gledajući Srem u celini ovo je nepovoljna godina. U proleće je bilo više padavina, od potrebe biljaka, tokom jula i avgusta, kada je soji i kukuruzu bilo potrebno više padavina, nije ih bilo, pa se to odrazilo na prinose i kvalitet. Vremenske prilike nisu bile naklonjene proizvođačima. Suncokret je najviše pogođen nevremenom, ono što nije bilo oštećeno najviše proizvođača je iskombajniralo, a prinosi su ispod proseka. Prinosi zavise od više faktora, tipa zemljišta i primenjene agrotehnike, ne samo od vremenskih uslova. Kukuruz, iako je negde polegao, u nekim delovima Srema imaće prinos iznad proseka. Soja se tek kombajnira, ali sigurno će biti bolji prinos ove godine, nego prošle.”

Stručnjaci ističu važnost primenljivosti naučnih rezultata u radu na poljima jer je spoj nauke i poljoprivrede daje rezultate. Kako su ovu proizvodnu godinu obeležili periodi ektremno visokih temperatura i neravnomerno raspoređenih padavina, na ovogodišnjem Danu polja poljoprivredni proizvođači su bili posebno zainteresovani da dobiju stručne savete, kako bi ostvarili što bolje rezultate, što je i svrha ovakvih okupljanja.

Dan polja je prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentima i pogledaju ogledna polja kukuruza, soje i suncokreta, navodi Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica i dodaje: „Obišavši ogledna polja poljoprivrednici su mogli i da ih uporede sa svojim usevima. Prisutni su i predstavnici semenskih i osiguravajućih kuća, Agro drona i poljoprivrednici koji su ostvarili značajna sredstva i pomoć putem IPARD programa. Poljoprivrednici su međusobno mogli da prodiskutuju i  razmene svoja iskustva, naravno i da se posavetuju sa stručnjacima iz naše službe.”

Predstavnici semenskih i biohemijskih kompanija, osiguravajućih kuća, Agro drona predstavili su svoje proizvode i usluge. Primena agro dronova u poljoprivredi povećava efikasnost, brzina prskanja dronom može da bude čak 40 puta veća nego tradicionalnim načinom.

Manifestaciju Dan polja organizovali su nadležni Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave.

Najava događaja

24feb21:0022:30Atheist Rap u Sremskoj Mitrovici, 35 godina benda

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8405117.1921117.5437