Vesti

Finska na festivalu Stani svete dok govori dete

SREMSKA MITROVICA – Festival Stani svete dok govori dete” nastavljen je radionicama o Finskoj, u prisustvu njihovih zvaničnika. Zamenika ambasadora Finske Ilka Mulumakija dočekale su gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednica Udruženja „Sirmijum – grad dece” Sandra Štetina.

Tokom septembra, iz dana u dan nižu se programi  Festivala „Stani svete dok govori dete”, tako je naše najmlađe sugrađane posetio predstavnik Finske i upoznao ih sa svojom kulturom i istorijom. Nakon srdačnog dočeka u razgovoru sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, upoznao je i našu kulturu i istoriju.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović ističe prioritetne oblasti saradnje dve zemlje: „Mi možemo puno toga da naučimo od Finske po pitanju ekologije, a za Grad Sremska Mitrovica ta oblast je jedan od prioriteta. Već imamo saradnju sa Ambasadom Švedske u oblasti zaštite životne sredine i reciklaže, putem projekta „Odvajamo”, koji se odnosi na pomoć i podršku građanima da što lakše recikliraju. Nadam se da možemo da uspostavimo saradnju i sa Ambasadom Finske u toj oblasti. Pozivam prisutne mališane da nauče nas starije koliko je reciklaža važna, koliko je važno da očuvamo našu sredinu, da nam bude čista i zelena. Naš grad ima bogatu kulturu i tradiciju, po legendi se kaže da je grad Sirmijum bio vredniji i od carske kćeri, a rekla bih da je Sremska Mitrovica danas grad dece.”

Zamenik ambasadora Finske Ilka Mulumaki obratio se prisutnima u bašti Hotela „Srem”. Upoznao ih je sa obrazovnim sistemom Finske za koji se kaže da je jedan od najkvalitetnijih na svetu i da mnogim zemljama predstavlja uzor.

„Zahvaljujem se gradonačelnici na pozivu, deca su svuda na svetu jako pozitivna i nisam primetio velike razlike među njima u različitim državama. Deca u Finskoj su veoma povezana sa prirodom slično je i u ostalim velikim zemljama gde uglavnom svi žive u blizini parkova, pošto priroda ima velik pozitivan uticaj na zdravlje i život dece. Nadam se da će biti više razmene studenata i dece između Finske i Srbije i da deca mogu da nauče nešto jedna od drugih. Deca su budućnost naše planete i voleo bih da vidim mnogo više saradnje u budućim projektima. U razgovoru sa gradonačelnicom sam zaključio da su deca i u Finskoj i u Srbiji veoma zainiteresovana za pitanja klimatskih promena i očuvanja prirode i trebalo bi da im u tome pomognemo projektima,” rekao je zamenik ambasadora Finske.

Obrazovanje je finskoj vladi prioritet i na njega ne gledaju kao na potrošnju, nego kao na ulaganje, zaključio je Mulumaki. Decu najviše uče kako učiti i kako razmišljati jer se podaci, činjenice lako mogu naći na internetu.

Festival već dve godine organizuje Udruženje „Sirmijum – grad dece”, kaže predsednica Sandra Štetina, i ističe: „Velika je radost što nas je posetio zamenik ambasadora Finske i to je dobra saradnja, mi smo opet na nekom dobrom putu, naše udruženje i naš grad, tako da se nadamo da ćemo ostvariti još neke projekte i saradnju. Deca su sjajno prihvatila sve aktivnosti, njima trebaju dešavanja, festivali isključivo za njih, da ima raznih sadržaja od muzike, sviranja, pevanja, ekologije, sporta, radionice, slikanja, pustovanje vune, upoznavanja sa nordijskim ambasadama, sa stranim jezicima, običajima i to je ono čemu težimo.”

Tekst o Finskoj kao vid pozdrava pročitala je devojčica Neda Janković. Malim Mitrovčanima  održana je prezentacija o državi Finskoj, potom je usledio i kviz u konferencijskoj sali hotela  „Srem”, a prikazan je i finski film za decu.

U nastavku programa učesnici festivala, gradonačelnica i zamenik ambasadora Finske posadili su drvo prijateljstva naše dve države.

Nastavak programa:

17. 9. nedelja Ambasada Danske, bašta, 15h

18. 9. ponedeljak ,,Zlatno runo Sirmiuma”, Dajana Savičević, radionica pustovamja vune, bašta, poslepodnevni termin

19. 9. utorak Dražen Marek i ,,Vivkovi gitaristi”, saletla, bašta hotela 19h

20. 9. sreda Tamara Pajkanović i Muzičko kreativni centar ,,Vivak”, konf.sala 19h

21. 9. četvrtak Milan Kardaš ,,Kardaš Art” centar, radionica ( dogovaramo naziv i poslepodnevni termin)

22. 9. petak koncert horova Osnovnih škola
,,Sveti Sava”, ,,Slobodan Bajić Paja” i ,,Jovan Popović”, konf. sala, 19h

23. 9. subota Tamara Milković ,,Komunalije”, Eko radionica( prepodnevni termin i mesto dogovaramo)

24. 9. nedelja Zorana Stanišić Jakovljević, Sportski Savez ,,Sportski dan”( vreme i mesto dogovaramo)

25. 9. ponedeljak Dramski studio ,,Dečje srce”, Jasna Kalauzović i Slađana Kalabić, predstava ,,Kad snovi dobiju krila”, prostorije stare škole ,,Jovan Popović”, 19h

26. 9. Koncert učenika klase prof. Margarite Vujović, Barokna sala Muzeja Srema, 19h.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719