Vesti

Đaci, prvaci srećan polazak u školu!

Sremska Mitrovica – Povodom početka nove školske godine Grad je, kao i ranije, pripremio poklone u vidu školskog pribora za sve mitrovačke učenike prvih razreda osnovnih škola. Kroz program Đak prvak obezbedio 6.000 dinara kao vid podrške za polazak u školu. Prvacima su srećan početak školovanja poželeli gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović sa saradnicima.

Uz himnu Srbije „Bože pravde” u svim mitrovačkim osnovnim i srednjim školama počela je nova školska godina. Tim povodom gradonačelnica je posetila Osnovnu školu „Slobodan Bajić Paja”  gde je pozdravila mališane koji kreću u prvi razred, njihove, učitelje i sve prisutne i poželela im uspeh.

„Svim našim đacima prvacima čestitam polazak u školu, ovaj za njih veoma bitan dan, kao i njihovim roditeljima. Ono što mogu da ih posavetujem, da sada, kada kreću u prvi razred, kada će imati obaveza neke druge vrste, da ne zaborave da se igraju, moraju naći vreme i za igru, kako  kod kuće, tako i u školi. Znam da je danas teško biti roditelj i izvesti decu na onaj pravi put, kažu da svaki čovek najmanje dva puta polazi u školu, prvi put kada on polazi u prvi razred, a drugi put kada mu to čine deca, roditelji koji imaju više dece i više puta. Svim roditeljima đaka prvaka poželela bih da imaju puno strpljenja i puno mudrosti. Grad Sremska Mitrovica ulaže u obrazovanje, to nam je prioritetna oblast, i meni je veoma drago kada sam došla ovde u školu da vidim kako je lepo uređena, pogotovo školsko dvorište, asfaltiran je put, tako da deca imaju siguran i bezbedan prilazak školi, a ovih dana očekujemo završetak radova na rekonstrukciji sale za fizičko, što je takođe veoma bitno. Sala je bila u izuzetno lošem stanju i sada je ovo mnogo važno za decu, zbog njihove bezbednosti na časovima fizičkog i ono što je isto jedna velika novost za školu „Slobodan Bajić Paja” potpisan je ugovor na 10 miliona i 300.000 dinara za fasadu zgrade matične škole. Trudimo se da radimo i u područnim odeljenjima, ne razdvajamo decu koja su u gradu i decu koja su na selu, oni moraju da imaju iste uslove za boravak u školi,” rekla je gradonačelnica.

Podsetila je na program Đak prvak po kojem je Grad Sremska Mitrovica obezbedio novčani iznos od 6.000 RSD roditeljima učenika prvih razreda osnovnih škola. Ko nije stigao tokom leta da se prijavi, može to da uradi do desetog septembra, ponovo je otvoren ePortal na koji mogu da se prijave ili to mogu da urade u Gradskoj kući, u Uslužnom centru.

Za prvake škole „Slobodan Bajić Paja” učenici viših razreda zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima pripremili su i izveli prigodan kultuno-umetnički program.

Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada posetio je OŠ „Boško Palkovljević Pinki”  i svim đacima prvacima, njihovim roditeljima, prosvetnim radnicimapoželeo srećan polazak u školu i početak školske godine. Kako je rekao: „Polazak u školu je velika promena u svakoj porodici i zato smo želeli da na neki način budemo tu uz roditelje i prvake, uz podršku Grada od 6.000 dinara, svesni činjenice smo da taj iznos možda i nije dovoljan da bi se neko komplet opremio za školu ali smo želeli da pokažemo da smo tu, bar na ovaj simboličan način. Takođe, mislim da ta mera, uz meru Vlade Republike Srbije od 10.000 RSD za svu uzrasta decu do 16 godina doprinosi da se đaci bolje pripreme za školu. Isplata po programu Đak prvak je počela juče i danas trajeće i sutra, a za sve koji su propustili da se prijave novi krug je otvoren danas i trajaće još 10 dana. Paketi za đake prvake simbolično za srećan polazak u školu sadrže jednu majicu, jednu torbicu sa logom svog grada da ne zaborave svoj grad, da vode računa o njemu, da vode računa o drugarstvu solidarnosti u slozi.”

Pavlović je pojasnio da je prijava za program Đak prvak moguća putem gradskog sajta www.sremskamitrovica.rs u aplikaciji Đak prvak ili lično.

U klupe sremskomitrovačkih osnovnih škola ukupno je selo 648 đaka prvaka, a 530 roditelja đaka prvaka prijavilo se u prvom krugu za Đak prvak program. Očekuju da će i u ovom druigom krugu biti još prijava.

Direktor „Pinkijeve” škole Igor Došen kaže da oni spremno kreću u novu školsku godinu: „Prema smernicama koje smo dobili od Ministarstva prosvete, prve dve nedelje radimo tematski na časovima o temi Drugarstvo, razvoj empatije i tolerancija, sledi inicijalna provera znanja na osnovu koje ćemo koncipirati dalje vaspitno-obrazovni rad. Upisali smo pet odeljenja, tri u matičnoj školi i dva u izdvojenim odeljenjima i vrlo smo zadovoljni trendom koji govori da se za ovu školu iz godine u godinu sve više đaka, odnosno roditelja interesuje. Ove godine imamo upisanih 30 prvaka tj. jedno odeljenje više nego prošle godine, ukupno 73 prvaka.”

Prvi septembar i početak školske godine važan je za sve školarce, ali svakako je poseban događaj za đake prvake. Grad je, podsećamo, svim đacima prvacima poklonio i školski pribor.

Svi su još jednom čestitali polazak u školu i đacima i njihovim učiteljima poželeli puno sreće, puno nezaboravnih i lepih trenutaka u školi koje će pamtiti do kraja života. Kako je ovo i za roditelje poseban dan, njima su svi poželeli da svojoj deci uvek budu najjači oslonac.

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719