Vesti

Biram šta finansiram

SREMSKA MITROVICA – Građani mogu da učestvuju u pripremi budžeta za narednu, 2024. godinu kroz participativno budžetiranje i ove godine. Petar Samardžić zamenik gradonačelnice pozvao je sve sugrađane da se odazovu i podnesu svoje predloge do 29. septembra.

Participativno budžetiranje je način da se svi građani uključe u proces pripreme budžeta. Naši sugrađani mogu da dostavljaju predloge projekata koji bi trebalo da budu od nekog opšteg interesa, od 25. do 29. septembra.

Prema rečima Petra Samardžića zamenika gradonačelnice projekat uređenja javnih česmi, iako još uvek nije realizovan, biće okončan do kraja godine. Urađena je detaljna analiza i popis svih javnih česmi i od ukupno 72 javne česme, šest nije u funkciji. U toku je izrada tehničke dokumentacije i elaborata kako bi se procenilo da li česme koje ne rade mogu da se stave u funkciju do kraja godine, a one koje se najčešće, najviše koriste dobiće jedan novi izgled do kraja ove godine kroz projekat participativnog budžetiranja.

„Dinamika participativnog budžetiranja za 2024. godinu predviđa da građani Sremske Mitrovice mogu da krenu sa slanjem predloga projekata koji zadovoljavaju javni i opšti interes ukupne vrednosti do 5 miliona dinara koliko je opredeljeno i planirano za ovu namenu. Svi predlozi će biti upućeni komisiji obrazovanoj od strane Gradske uprave za budžet i ekonomski razvoj, koja će pregledati, analizirati i odabrati pet projekata koji će biti kandidovani za glasanje. Najvažniji kriterijum za odabir projekata ove godine je i učešće građana u realizaciji, što znači da građani neće samo predlagati i birati projekte, već će takođe biti aktivno uključeni u njihovo izvođenje. Glasanje će se odvijati od 2. do 7. oktobra, putem onlajn aplikacije za glasanje na veb stranici grada – wwww.sremskamitrovica.org.rs ili u Uslužnom centru Grada Sremska Mitrovica, putem glasačkih listića. Projekat koji dobije najviše glasova ili više projekata u zavisnosti od vrednosti izglasanih projekata naći će svoje mesto u odluci o Gradskom budžetu za 2024. godinu i biće realizovani tokom sledeće godine. Pozivam sve građane da biraju šta finansiraju, da daju svoje predloge projekata, da potom učestvuju i u procesu glasanja, a na kraju i u realizaciji datog projekta,” rekao je Samardžić.

Građani mogu da šalju predloge već od danas, 25. septembra, pa sve do 29. septembra, putem mejla biramstafinansiram2024@ sremskamitrovica.org.rs drugi način je da ih predaju putem kancelarija mesnih zajednica ili u Uslužnom centru u Gradskoj kući.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630