Vesti

Besplatni preventivni pregledi kože i ove godine u selima Sremske Mitrovice

Beograd – Udruženje dermatovenerologa Srbije je organizovalo konferenciju za novinare u Beogradu u cilju najave ovogodišnje akcije besplatnih dermoskopskih pregleda za stanovništvo koje je izloženo većoj UV radijaciji kao i u regijama gde nema dermatologa. Upravo to je i najavila prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja. 

Prof. Tiodorović je istakla da će narednih nedelja biti organizovani besplatni pregledi u nekoliko lokalnih samouprava u Vojvodini, između ostalih i u Sremskoj Mitrovici. Udruženje želi da skrene pažnju na značaj rane dijagnostike karcinoma kože, čija je incidenca u stalnom porastu poslednjih godina. Besplatne dermoskopske preglede obavljaće vrhunski dermatolozi, eksperti u obasti dermoskopije, a svi pacijentki kojima budu dijagnostikovane sumnjive promene, biće upućeni hirurgu radi ekscizije i patohistološke verifikacije. 

Pored rane dijagnostike, Udruženje dermatovenerologa Srbije svoje aktivnosti usmerava ka edukaciji najmlađih, a sve u cilju sticanja zdravih navika u smislu pravilnog ponašanja na suncu, a u cilju prevencije karcinoma kože. 

Ove godine obavljena je edukacija dece u kampu našeg proslavljenog odbojkaša Vanje Grbića koji podržava ovu kampanju. Deca u kampu informisana su o štetnosti pregorevanja, opasnosti solarijuma i kao i načinu pravilnog ponašanja na suncu. Pored edukacije dece u ovom kampu,  realizovani  su i besplatni dermoskopski pregledi. 

Prof. dr Dušan Škiljević, član Izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije, najavio je registar za psorijazu i skrenuo pažnju na nedostatak terapije za pacijente za hidradentis suporativom. 

Jedan od sagovornika bio je i zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, koji je podsetio na prošlogodišnji veliki odziv na  akciju besplatnih dermoskopskih pregleda. Naime, prošle godine akcija je sprovedena u četiri najveće seoske zdravstvene ambulante, jer je fokus bio na pregledu poljoprivrednika, odnosno lica koja su profesionalno izložena većem UV zračenju, a pregledani su i svi ostali zainteresovani građani, bez obzira na uzrast i zdravstveno osiguranje. Nekoliki stotina pacijenata je pregledano, a desetine njih, kod kojih su dijagnostikovane određene promene, usmereni su na dalje preglede, tretmane i dalja lečenja. Samardžić se tim povodom zahvalio realizatoru akcije u ime ovih pacijenata, ističući njihove komentare da su im upravo pravovremeni pregledi spasili zdravlje, spasili živote. 

Ove godine akcija se ponovo sprovodi u našem gradu sa fokusom na fruškogorska sela, i to u petak, 15. septembra u tri seoske zdravstvene ambulante. Prvi termin je u Velikim Radincima sa početkom u 13 časova, gde će se moći pregledati i meštani Bešenova, Grgurevaca i Šuljma. Potom, od 15 časova, pregledi će se obaviti u Manđelosu, gde će preglede moći da izvrše i Ležimirci i Šišatovčani. U zdravstvenoj ambulanti u Čalmi pregledi će se vršiti od 17 časova, gde će se moći pregledati i žitelji Divoša i Stare Bingule. 

Samardžić je pozvao i sve ostale zainteresovane da se odazovu akciji besplatnih preventivnih pregleda, a na ovim akcijama moguće je dobiti i korisne savete o pravilnom ponašanju na suncu, o značaju samopregleda i pravovremenog javljanja dermatologu. 

Najava događaja

09sep(sep 9)13:0026(sep 26)19:00Sirmium grad dece

25sep19:0020:00Smotra likovnog stvaralaštva grada

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8474117.1990117.5506