Vesti

Agrobiznis sajam lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača

SREMSKA MITROVICA – Drugi po redu Agrobiznis sajam održan je u gradskom parku, gde je svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode izložilo više od 70 učesnika. Domaćin i organizator i ove godine je Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samoprave.

Sajam je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić. Sajam je okupio proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, mahom sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, a lokalnih izlagači, kao i posetioci mogli su da se upoznaju i sa brojnim gostujućim izlagačima.

Petar Smardžić zamenik gradonačelnice zahvalio se Pokrajinskoj vladi na podršci u finansiranju osvnivanja i rada prvog agrobiznis inkubatora u našoj zemlji, upravo u Sremskoj Mitrovici: „Ovo nije klasičan biznis inkubator, nema stanare kao poslovni inkubatori, nego ima svoje korisnike koji se bave poljoprivrednom, pretežno prerađivačkom delatnošću, koji su već prešli ili polako prelaze iz primarne poljoprivredne proizvodnje u prerađivačku. Jedna od usluga koje naš biznis inkubator nudi svojim korisnicima, naravno besplatno, jeste podrška za učešće na sajmovima i poljoprivrednim manifestacijama, kao što je ovaj agrobiznis sajam u Sremskoj Mitrovici, u cilju boljeg proboja na tržište, veće vidljivosti njihovih proizvoda. Ovo je prilika da razmene informacije, iskustava i da izlagači komuniciraju sa konzumentima i međusobno, sa ciljem unapređenja sopstvenog poslovanja. Ovaj sajam odličan je naslednik Agro-Sirm poljoprivrednog sajma koji se nekoliko godina organizovao na gradskom hipodromu, a upravo na tom sajmu jedan blok su bili ovi proizvođači tradicionalnih zanatskih proizvoda, te izlagače možemo da vidimo ovde.”

Smardžić je čestitao organizatorima ocenivši ovaj sajam kao kvalitetnu manifestaciju koja se već drugi put održava u našem gradu, te pretenduje da postane tradicionalna. Ovo je bila prilika da se svi koji se bave prerađivačkim delatnostima poljoprivrede predstave na tržištu.

Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju praćenje ekonomskih aktivnosti na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine podsetio je da su u maju prošle godine osnovali agrobiznis inkubator, baš u Sremskoj Mitrovici: „Srem smo prepoznali kao mesto sa puno proizvođača kako suhomesnatih proizvoda, tako meda, rakije, vina i drugih zato smo ovde osnovali prvi agrobiznis incubator. Cilj je razvoj malih poljoprivrednih proizvođača, podsticanje prerade poljoprivrednih proizvoda i efikasniji nastup na tržištu a današnji događaj je pokazatelj da smo na pravom putu. Ovde ćemo obezbediti deo procesne opreme, kako bi oni koji je nemaju mogli da pripremaju svoje proizvode i da ih iznesu na tržište.”

Na okruglom stolu koji je planiran za novembar na Poljoprivrednom fakultetu biće predstavljeni rezultati ankete koju su radili na ovom sajmu sa izlagačima, istakao je Ćurčić, a okupiće trgovinske lance, predstavnike institucija i neke od korisnika.

Prof. dr Dejan Janković sa tog fakulteta ističe da je ova ustanova svim svojim kapacitetima podržala entuzijazam Pokrajinske vlade i gradskih vlasti da se organizuje ovakav incubator i sajam: „Od samog osnivanja ovog agrobiznis inkubatora dali smo podršku kroz studiju opravdanosti postojanja ovakvih institucija i manifestacija. To znamo i iz zemalja u okruženju, osnovna ideja je da se pomogne razvoj malih proizvođača, prerađivača hrane i da se očuva naše jezgro u svim tim proizvodima, koje svi vrlo rado iznosimo na našu trpezu, gostima i našoj deci, sva običajnost i lepota naših predaka. To moramo da čuvamo, nisu potrebna velika naučna istraživanja da dokažu da je pomoć malim proizvođačima od velike koristi, posebno zato što oni ne mogu da igraju utakmicu na tržištu sa velikim distributivnim kućama. Agrobiznis inkubator je dobro počeo i nastavlja i uz podršku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.”

Sa zajedničkih nastupa na sajmovima izlagači iz našeg grada uvek se vrate sa priznanjima, medaljama i diplomama. Naši štandovi su uvek među najposećenijim na svakoj od tih manifestacija, pored toga što imaju odličan kvalitet proizvoda.

Stanko Blagojević zadovoljan je ovakvim vidom udruživanja: „Zahvaljujući ovom inkubatoru mogli smo da učestvujemo na dva međunarodna sajma, u maju u Novom Sadu, to je Poljoprivredni sajam i drugi na Beogradskom sajmu u januaru, Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva. Učestvovali smo na više bazara u opštinama i gradovima mahom po Vojvodini. Imamo partnerski odnos sa novosadskim Noćnim bazarom, imali smo jednu studijsku posetu poslovnim inkubatorima Republike Hrvatske u toku ove godine, što je rezultiralo odnosno programom prekogranične saradnje sa njima.”

Agrobiznis inkubator treba da promoviše preduzetništvo, udruživanje i razvoj u sektoru poljoprivrede, primarne prerade poljoprivrednih proizvoda i agroturizma. U toku je izrada studije opravdanosti za njegovo pokretanje, koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

„Ovde se okupilo 70 učesnika, skoro duplo više nego prošle godine. Agrobiznis sajam okuplja lokalne, proizvođače poljoprivredno-prehrambenog asortimana, početnike i one koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti kako bi svi postepeno ušli u legalne tokove proizvodnje i prometa svojih proizvoda. Trudimo se da stalno bogatimo asortiman usluga kako bi članovi Agrobiznis inkubatora, kojih sada broji 40 napredovali i razvijali se,” rekao je Radoslav Panić zamenik direktora Agrobiznis inkubatora.

Svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu predstavilo je preko 70 izlagača prehrambenih proizvoda ne samo iz Srema nego čitave Vojvodine.

Tokom trajanja sajma održan je i bogat kulturno-zabavni program.

Prisutni su imali priliku da konzumiraju i kupe domaće suhomesnate proizvode, sireve, med, proizvode od prerađenog voća i povrća, rakiju, vina…

Na sajmu su učestvovala i udruženja žena, koja su predstavila svoj rad u vidu raznih rukotvorina, kao i gastronomske specijalitete za sve sladokusce.

Organizator je Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica. Sajam je i ove godine podržao Grad Sremska Mitrovica.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630