Vesti

Uspešno završeni Soko kampovi na Letenci

Letenka – Sremska Mitrovica – Jedan od glavnih ciljeva Soko kampa jeste da deci pokaže kako se mogu zabaviti i družite bez mobilnih telefona, kako mogu upoznati nove prijatelje bez video igrica i interneta. Takođe, boravak u prirodi može da bude zabavan i edukativan, a deca mogu da predahnu i odmore se od gradske buke i zagađenja.

Smanjiti upotrebu mobilnih telefona i interneta kod dece, upoznati decu sa kampovanjem, boravkom u prirodi i svim onim što priroda pruža jeste bila srž ideje sa kojom je U.G „Mitrovački Soko” početkom marta pobedio na regionalnom „RISE” projektu. Ovo je prvi kamp ovakvog tipa u Sremskoj Mitrovici, a jedan od retkih u Srbiji koji deci pruža pravo iskustvo kampovanja odnosno boravak u šatorima, za razliku od većine kampova gde su deca smeštena u bungalovima ili hotelima koji se nalaze u prirodi uz dostupnost interneta i mobilnih telefona. Dobar pokazatelj zainteresovanosti dece i roditelja za ovakvim kampom video se već na promo danu održanom u maju ove godine kada je više od 50 dece zajedno sa roditeljima došlo da sazna nešto više o ciljevima i vrednostima kampa te da se upozna sa vodičima i organizatorima.

„Ove godine odlučili smo da održimo tri Soko kampa gde na svakom kampu može biti dvanaestoro dece uzrasta od 8-14 godina a svaki kamp je trajao 4 dana. S obzirom da je je ove godine na svakom kampu bilo 3 vodiča Sara Žurovski, Dario Španović i ja, smatrali smo da je ovo optimalan broj dece za rad po grupama. Kampovi su ubrzo nakon otvaranja prijava bili popunjeni i žao nam je što nismo mogli organizovati i četvrti kamp jer je bilo još dece koju su želela ići. Planiramo za sledeću godinu povećati broj kampova ali zadržati broj od 12 dece po kampu jer smatramo to optimalnim brojem za kvalitetan individualan rad. Na kampovima je učestvovao skoro podjednak broj dečaka i devojčica a prosečni uzrast dece je bio 10 godina. Ono što nam je sledeće u planu jeste održavanja jednodnevnih radionica pored reke Save dva puta mesečno” kaže nam predsednica U.G „Mitrovački Soko” Emilija Major.

Bogatstva Fruške Gore i njenih izletišta koje se nalaze u blizini Sremske Mitrovice i drugih gradova poput Novog Sada i Beograda često ostaju neprepoznata i zaboravljena, te se neretko dešava da se porodice odlučuju posetiti druge udaljenije planine poput Tare, Zlatibora ili Jahorine.

„Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta upravlja kompleksom Letenka koja pruža bezbroj mogućnosti za jednodnevni ili višednevni boravak u prirodi i upravo zato je Letenka bila mesto održavanja naših kampova. Uređeni sportski tereni, obeležene pešačke staze kroz šumu, mesta za postavljanje šatora je upravo ono što nam je bilo potrebno za Soko kamp. Zakupom Letenke za naš kamp, dobili smo mogućnost korišćenja kuhinje gde smo deci svaki dan spremali svežu hranu, a na samo par minuta hoda od šatora nalazili su se toaleti i tuševi. Pored dece iz Sremske Mitrovice na kampovima su učestvala i deca iz Novog Sada i Beograda što je bio ohrabrujući podsetnik da je Letanka svima relativno blizu i da roditeljima nije bilo teško dovesti svoju decu na kampovanje.”, kaže Dario Španović.

Jedan od glavnih ciljeva Soko kampa jeste da deci pokaže kako se mogu zabaviti i družite bez mobilnih telefona, kako mogu upoznati nove prijatelje bez video igrica i interneta. Takođe, boravak u prirodi može da bude zabavan i edukativan, a deca mogu da predahnu i odmore se od gradske buke i zagađenja.

„Veći deo dece nije nosio mobilne telefone na kamp a oni koji su ih poneli poštovali su pravilo da telefoni stoje kod vodiča te da ih mogu koristiti 10 minuta ujutru i naveče da se jave roditeljima. Vodiči su imali telefone kako bi stalno bili dostupni roditeljima ukoliko nešto zatreba ali javljanje dece ujutru i naveče je bilo sasvim dovoljno. U Soko kampu aktivnosti su bile podeljenje u tri skupine, aktivnosti vezane za prirodu počevši od podizanja šatora i postavljanja kampa, pešačenja, orjentacije, pravljenja skloništa, upoznavanja sa biljnim i životinjskim svetom kao i pravilno loženje kamperske vatre na predviđenim mestima. Sportske aktivnosti uključivale su fudbal, košarku, badminton, soft streličarstvo, različite poligoni i jutarnja gimnastiku. Treću grupu aktivnosti uključivale su društvene igre koje su u današnje doba usled kompjuterskih igrica postale zaboravljene. Deca su pored ovih aktivnosti imala dosta slobodnog vremena gde su prema svojim interesovanjima birala šta žele da igraju i čime da se bave, bilo je impresivno posmatrati kako dečija mašta zaista može svašta! Ono što je bitno za našu ideju jeste da sada nakon kampa imamo pozitivne odgovore kako od dece tako i od ponosnih roditelja kojima je drago da vide kako su deca provela nekoliko dana u šatorima i prirodi bez digitalnih medija”, govori Sara Žurovski.

„Tražili smo kamp koji bi našoj deci za prihvatljivu cenu pružio višednevnu radost, boravak u prirodi i nova znanja i iskustva. Soko kamp je baš to, a njihov tim je savršen spoj ljubavi prema prirodi, deci, pokretu i igrama. Deca su obogaćena novim znanjima, ravnopravno i timski učestvuju u svemu sto se u kampu radi, grade timski duh i stvaraju nova prijateljstva. Vidimo se i sledeće godine!”, izjavila je roditelj Dragana Filimonović.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719