Vesti

Uskoro počinje 19. „Srem Folk Fest”

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, biće održan ove godine po 19. put. Na Žitnom trgu od 11. do 14. avgusta ljubitelji folklora imaće priliku da uživaju u nastupima 19 ansambala koji dolaze iz 14 zemalja. 

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” – najveći i najposećeniji međunarodni festival folklora u Srbiji održava se pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart”. Nastupi folklornih ansambala iz skoro celog sveta biće održavani svake večeri na Žitnom trgu sa početkom u 20 sati i 30 minuta, a prethodiće im defilei centralnim ulicama grada sat vremena ranije.

Najavljujući festival Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala i Dragan Đorđević, umetnički direktor Festivala na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući govorili su o učesnicima i programu koji ove godine očekuje publiku.

Prema rečima Petra Samardžića, mitrovački festival folklora deluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala „CIOFF” – svetske međunarodne institucije, koja iziskuje vrhunske standarde u organizaciji folklornih nastupa. „Ova manifestacija tradicionalno okuplja veliki broj učesnika iz celog sveta i još veći broj posetilaca. „Srem Folk Fest” organizujemo već 20 godina i od osnivanja, pa do sada, samo 2020. godine nije bio održan zbog pandemije virusa kovid 19. Ove godine svoje predstavnike na Festivalu imaće 14 zemalja, računajući i Srbiju.  „Srem Folk Fest”, koji se od 2015. godine održava u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF, pokazao je i dokazao da je sila od festivala, a od 2019. godine deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju UNESKOM kao festival koji čuva i neguje kulturnu baštinu celog sveta. Hvala ovogodišnjim generalnim sponzorima, kompanijama Roloplast Mošić i Axiomaplus, kao i vinarijama „Divin” iz Divoša i Erdevičkoj vinariji koje će učesnicima i poestiocima omogućiti da uživaju u kvalitetnim fruškogorskim vinima,” rekao je Petar Samardžić.

Takođe se zahvalio na podršci i medijskim partnerima koji će i ove godine ispratiti ovu najveću i najposećeniju kulturno-umetničku manifestaciju u našem gradu. Nastupi folklornih ansambala iz skoro celog sveta biće održavani svake večeri na Žitnom trgu sa početkom u 20 sati i 30 minuta, a prethodiće im defilei centralnim ulicama grada sat vremena ranije.

Kako je rekao Dragan Đorđević, umetnički direktor: „Ovo je festival koji ima najviše učesnika u Srbiji, razvija se i raste iz godine u godinu, a ove godine prvi put biće održan u Kragujevcu i Kraljevu. U našem gradu na Žitnom trgu od 11. do 14. avgusta ljubitelji folklora imaće priliku da uživaju u nastupima 19 anasambala koji dolaze iz 14 zemalja. Festival ima za cilj promociju folklorne tradicije i kulture iz celog sveta, ali ono što je nama značajno kao organizatorima, jeste, pre svega, promocija našeg grada, ove sredine i naše zemlje u pozitivnom svetlu. Ove godine nastupiće ansambli iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Indije, Meksika, Severne Makedonije, Slovačke, Turske, Hrvatske, Španije i Srbije i prvi put učestvovaće Nemačka, kao i grčki ansambl sa Kipra. Kada osmišljavamo festivalski program trudimo se da on bude raznovrsan, da publika ima priliku da vidi različite kulture, kostime, muziku i pesmu. Mitrovački festival radi se u saradnji sa još dva grada, a to su Bečej i Obrenovac, te zahvaljujući tome imamo veliki broj učesnika, a naša publika ima priliku da svako veče vidi dva do tri nova ansambla. Nadam se da će posetioci uživati kao i ranijih godina, jer mi ne samo da smo dobri organizatori, nego imamo i najbolju publiku na svetu, što potvrđuju i učesnici festivala. Veoma smo ponosni na to, kao i na naš grad i na sve one koji daju svoj doprinos  Festivalu.”

Dodao je da će i ove godine biti nastavljena praksa da se u okviru Festivala organizuju izložbe. Pošto se ove godine obeležava jubilej – dve decenije od kako je usvojena konvencija za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa pri UNESKU, na izložbi će biti prikazani fakti iz Srbije koji se nalaze na međunarodnoj listi: slava, kolo, rakija šljivovica, lončarija iz Zlakuse i pevanje uz gusle.

Ovom prilikom najavljeno je i tradicionalno tamburaško veče „Od begeša do prima” koje će se održati nakon zvaničnog završetka „Srem Folk Festa” 15. avgusta, takođe na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici. U okviru „Tamburaške večeri” nastupiće šest tamburaških orkestara.

Posetioci će imati priliku i da uživaju u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša, a moći će da kupe i originalne suvenire i proizvode domaće radinosti.

Za vreme trajanja Festivala utvrđen je i poseban režim saobraćaja u vremenu od 19:30 do 22:30 sati. Za saobraćaj motornih vozila zatvaraju se sledeće ulice: Ulica Kralja Petra I od Uprave za trezor do zgrade Policijske uprave; deo Zanatlijske ulice i ulice Ribarska obala; deo ulice Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana, Žitni trg i izlaz iz Šećer sokaka na Trg Svetog Stefana; menja se jednosmerni režim saobraćaja u ulici Svetla, tako što će saobraćaj biti dozvoljen u smeru od Puškinove ulice ka keju. Nadležni mole građane da tih dana poštuju novopostavljenu saobraćajnu signalizaciju u pomenutim ulicama i koriste alternativne pravce.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719