Vesti

Učesnici „Srem Folk Festa” tradicionalno kod gradonačelnice

Sremska Mitrovica – U okviru 19. „Srem Folk Festa” gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima organizovala je prijem za učesnike festivala u Gradskoj kući. Prijemu su prisustvovali predstavnici folklornih ansambala koji su plesom i igrom predstavili kulture svojih zemalja i doprineli šarenolikosti programa jednog od najvećih festivala na Balkanu.

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” koji se održava u Sremskoj Mitrovici okupio je 16 folklornih ansambala iz 13 zemalja, oko 600 izvođača, mahom iz okruženja i evropskih gradova ali i sa drugih kontinenata. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici ansabala iz Gruzije, Španije, Grčke, Meksika i Slovačke.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović pozdravila je goste i zahvalila im se na učešću na festivalu koji je višestruko opravdao očekivanja. „Hvala vam što ste bili deo jedne od najvećih manifestacija u gradu. Srem Folk Fest je omiljen među našim sugrađanima, a cenjen i poštovan na međunarodnoj sceni. Iz godine u godinu učesnici ga čine većim, a u prilog tome govori posećenost koja samo raste. Tome ste svakako svojom igrom, pesmom i kostimima doprineli i vi. Festival je dobra prilika da se međusobno upoznamo, nešto novo naučimo o drugim kulturama, tradiciji, narodima, ali i da sklopimo prijateljstva. Verujem da sa Festivala niko nije otišao ravnodušan kući, kako učesnici, tako ni posetioci” rekla je gradonačelnica.

Naglasila je da je cilj festivala i da se gostima približi i predstavi Sremska Mitrovica na najbolji mogući način, kao grad bogate istorije i kulturne baštine. Takođe, istakla je značaj razmene iskustava i saradnje među folklornim ansamblima koji čuvaju tradiciju i neguju umetnost. Pozvala je goste da ponovo dođu u naš grad.

Predstavnici ansambala izrazili su zadovoljstvo gostoprimstvom i organizacijom festivala, kao i divljenje lepoti i duhu grada. Takođe su izrazili oduševljenje publikom. Oni su razmenili prigodne poklone sa gradonačelnicom i uživali u razgovoru i druženju.

Kako bi bolje upoznali Sremsku Mitrovicu, nakon prijema u Gradskoj kući, učesnici Srem Folk Festa su sa vodičima nastavili obilazak našeg grada.

Festival „Srem Folk Fest” završava se večeras svečanim koncertom na Žitnom trgu, gde će se predstaviti svi učesnici festivala.

Razne manifestacije prate Festival i ove godine, što učesnicima i posetiocima pruža priliku da kupe niz originalnih sremskih proizvoda. Uz podršku Grada Sremska Mitrovica, organizator festivala je Centar za kulturu „Sirmijumart”.

Sremska Mitrovica zivi

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630