Kultura, Vesti

Tamburaši oduševili publiku na Žitnom trgu

Sremska Mitrovica – Na letnjoj sceni na Žitnom trgu, održan je koncert tamburaške muzike pod nazivom „Od begeša do prima” posvećen legendi tamburaštva Mitrovice Milenku Bobiću, etnologu i muzičkom pedagogu.

Tambura je tradicionalni žičani instrument koji se svira na području Balkana, Panonije i drugih delova Evrope. Tamburica ima različite vrste i veličine, od najmanje, prime, do najveće, begeša. Na koncertu se predstavilo pet tamburaških sastava – Šašinčani Da ne umre tambura”, Tajna” iz Rume, i tri mitrovačka tamburaška sastava –  Još litar jedan”, Stara promenada” i Sremska banda”.

Posle četiri večeri folklora, 15. avgusta na Žitnom trgu bili smo u prilici da uživamo u tamburaškoj muzici u okviru manifestacije Od begeša do prima”, koja se tradicionalno organizuje kao peto- bonus veče, u okviru Srem Folk Festa” ističe Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice. Ovo tamburaško veče se organizuje u čast i za nezaborav Milenku Bobiću, čoveku čije je ime sinonim za mitrovačku tamburu. Sremska Mitrovica ima dugu tradiciju tamburaškog muziciranja, a većina tamburaša učesnika su upravo Milenkovi učenici i sledbenici, koji će svakako opravdati epitet grada tambure i i prestonice tamburaške muzike tu tradiciju će sačuvati i održati,” rekao je Samardžić.

Tamburaška muzika je bogata i raznovrsna, a obuhvata narodne, zabavne i umetničke pesme. Orkestri ili bande su često sastavljeni od više generacija muzičara koji neguju ovu kulturnu baštinu, tako je bilo i ove godine.

Zoran Ćirković dolazi iz Tamburaškog sastava Tajna” iz Rume, kako kaže: „Ovo je drugi put da nastupamo na ovom festivalu, uvek se odazovemo, kad god smo u mogućnosti da dođemo. Mitrovačka publika nas uglavnom lepo dočeka, uvek smo dobrodošli u Mitrovici, gde smo i ranijih godina svirali. Predstavili smo se šarenim repertoarom od narodnih, bosanskih, pesama, sviramo sve. Repertoar našeg tamburaškog sastava je od Baha do sevdaha, baš sve. U ovom sastavu nastupamo već 10 godina brojimo pet članova, večeras smo bez harmonike, inače je u sastavu, naš harmonikaš je dirigent u Beogradu. Svi članovi su, možemo se pohvaliti, završili neku muzičku školu, tako da smo i muzički obrazovani. Trudimo se da ugodimo publici, tako je i večeras.”

Publika je uživala u raznovrsnom repertoaru koji je obuhvatio tradicionalne i savremene tamburaške pesme, kao i obrade poznatih hitova. Sviralo se u spomen na delo Milenka Bobića, mitrovačke legende tamburaštva, u čijem orkestru su stasavale generacije tamburaša, među njima i današnji članovi Velikog tamburaškog orkestara RTV Novi Sad.

Orkestar iz Šašinaca „Da ne umre tambura” nastupa na ovoj sceni već godinama i kako kaže njegov predstavnik Stefan Pisanjuk: „Ono što možemo da zapazimo jeste trend povećanja broja posetilaca, što svedoči o tome da je ovaj festivali u razvoju. Trudimo se da našim izvođenjem to opravdamo i da nikog od posetilaca ne ostavimo ravnodušnim. Naš repertoar je veoma raznovrstan i velik je broj žanrova koje izvodimo. Ovde smo izveli nekoliko pesama  iz tamburaškog opusa, jednu našu autorsku pesmu Ne pitaj me” i takođe pesmu našeg Ratka Kopčića koja će se uskoro naći na našem novom albumu. Dakle, snimamo album koji bi trebalo da malo osveži našu tamburašku scenu i očekujemo da ćemo malo protresti ove naše talase tamburaške muzike.”

Na letnjoj sceni tamburaši su pokazali svoje umeće i virtuoznost na različitim vrstama tamburica, od begeša do prima. Tamburaška muzika je takođe priznata kao nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, što znači da je pod zaštitom države i da se podstiče njeno očuvanje i promovisanje.

Miloš Miletić iz orkestra Sremska banda” kaže da uvek nastupaju s radošću pred svojim sugrađanima: „Mislim da nastupamo nekih sedam, osam godina ovde, više ne brojimo, naš je repertoar za večeras uglavnom tradicionalna tamburaška muzika i publika uvek lepo reaguje na sve to. malo početka 11 mental sviramo kasnije su sve čućete reći sretan diraš stare pesme držimo se tradicije. Mitrovačka publika je kao uvek, nema bolje, nisam pristrasan, nastupali smo dva puta na Tamburica festu, jednom na na Starčevačkoj tamburici ali ovde je uvek neki poseban doživljaj.”

Koncert je organizovao Centar za kulturu „Sirmiumart”, gde je Milenko Bobić, daleke, 1973. godine pokrenuo rad tamburaške sekcije. Tamburaška muzika je deo naše tradicije, ali i naše savremenosti i stalno se obogaćuje novim pesmama i aranžmanima. Program je vodila Ljiljana Janković.

Završnica programa okupila je sve tamburaše na sceni u zajedničkoj pesmi uz vokalnog solistu dr Bogdana Dejanovića.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042