Kultura, Vesti

Srem Folk Fest svečano zatvoren srpskim kolom prijateljstva „Moravac”

Sremska Mitrovica – Oko 15 hiljada Mitrovčana i gostiju Mitrovice u protekla četiri dana pratilo je 19. Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”. Naš grad je proteklih dana bila svet u malom.

Preko 600 izvođača iz 13 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjem festivalu koji neguje narodnu pesmu, igru, nošnje svih naroda sveta. Još jednom se pokazalo da je reč o najmasovnijoj gradskoj manifestaciji, ne samo po prisustvu publike, nego i po broju učesnika. Osnivač i organizator „Srem Folk Festa” je Centar za kulturu Sirmijumart, a pokrovitelj Grad Sremska Mitrovica.

Organizatori ističu da su zadovoljni ovogodišnjim programom, da je kroz muziku i igru ostvaren dodir različitih kultura i civilizacija, uspostavljana saradnja i prijateljski odnosi među narodima koji su u Mitrovicu došli iz raznih krajeva sveta.

Festival ima za cilj promociju folklorne tradicije i kulture iz celog sveta, ali se na ovaj način promoviše i naš grad, naša sredina i naša zemlje u pozitivnom svetlu. „Srem Folk Fest” zadovoljava sve najviše svetske standarde Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF. Takođe deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju UNESKOM kao festival koji čuva i neguje kulturnu baštinu celog sveta.

Pre festivalskih koncerata na Žitnom trgu organizovani su defilei učesnika centralnim gradskim ulicama, koje publika uvek prati s posebnom pažnjom.

Ove godine nastupili su ansambli iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Indije, Meksika, Severne Makedonije, Slovačke, Turske, Hrvatske, Španije i Srbije i prvi put Nemačka, kao i grčki ansambl sa Kipra.

Nastup ansambla iz Meksika sa neobičnom koreografijom i kostimima četvrte večeri festivala pobrao je sve simpatije publike.

Utisci učesnika su više nego pozitivni. Oni su predstavili folklor svoje zemlje, ali u slobodno vreme su imali priliku da se upoznaju sa gradom, istorijom i turističkom ponudom.

Mitrovačka publika imala je priliku da uživa u pesmama slovačkog ansambla koji je pevao o Mitrovici, Španci su za tu priliku svirali “Tamo daleko”, a Meksikanci su igrali čačansko kolo. Publika je sve te nastupe pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Zavesa je spuštena na scenu ovogodišnjeg „Srem Folk Festa”, po 19. put ansambli iz raznih krajeva sveta predstavili su pesme i igre iz svojih zemalja i šetali se našim gradom, slikali s oduševljenom publikom i stvarali nova prijateljstva. Do narednog festivala listaćemo uspomene u albumu i sećati se šarolikog i veselog avgusta.

Festival je u razigranom duhu svečano zatvoren srpskim kolom „Moravac”, kolom prijateljstva koji su izveli svi učesnici.

Srem folk fest

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042