Vesti

Razvoj vinarstva, turizma i privrede kroz „Vinski park”

Sremska Mitrovica Gastro-vinska manifestacija „Vinski park” održana je po šeseti put u Gradskom parku u našem mestu i privukla nekoliko hiljada posetilaca. Zemlja gost festivala bila je Slovenija, a domaći i strani proizvođači predstavili su vina iz više od 106 vinarija i domaće gastro proizvode.

Najveća vinska manifestacija na otvorenom u Srbiji „Vinski park”, šesta po redu održana je i ove godine u prelepom ambijentu Gradskog parka sa ciljem promocije vinske i gastro kulture. Ljubiteljima vina predstavilo se više od 106 vinarija, više od 700 vinskih etiketa sa preko 20 delikatesa u fud korneru.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice zahvalio se svima onima koji su omogućili da se ovaj događaj ponovo održi u našem gradu: „Po šesti put mitrovački Gradski park pretvoren je u Vinski park najveći vinski događaj otvorenog tipa u našoj zemlji i to nisu samo neke naše reči hvale nego je dovoljno da se osvrnemo oko sebe i da vidimo da je to zaista činjenično stanje. Preko 100 vinarija, preko 20 malih proizvođača hrane sa svojim autentičnim proizvodima i ove godine su privukli nekoliko hiljada posetilaca. Benefiti i efekti ove naše gastronomske manifestacije su višestruki, ostvaruje se opšti cilj, a to je uspon i razvoj vinarstva i vinogradarstva u našem kraju, ali to naravno indirektno doprinosi razvoju turizma i razvoju privrede Sremske Mitrovice. Pre nekoliko godina započeli smo jednu zanimljivu priču da svake godine gost bude jedna zemlja, najpre je to bila Portugalija, potom Sjedinjene Američke Države, prošle godine Gruzija, sa tom praksom smo nastavili, i ove godine smo izabrali za zemlju gosta Republiku Sloveniju poznatu po vrhunskim vinima, vinarstvu i vinogradarstvu i po razvijenom vinskom turizmu. Neka od tih kvalitetnih vina mogli su da probaju i posetioci na štandu Slovenije uz njihove dobro poznate gastronomske specijalitete kao što si kranjske kobasice i kraški domaći pršut.”

Ove godine je kao novina u okviru „Vinskog parka” organizovana i „Škola vina” na terasi Turističkog info centra, dodao je Samardžić, istog dana pre svečane ceremonije otvaranja, koju je vodila naša renomirana somelijerka Marija Bojović, poznata kao Marija Vinarija. Kroz stručno predavanje 40 polaznika upoznala je sa kulturom ispijanja vina, uparivanja hrane i vina, sa tehnikama degustacije vina i ostalim pojedinostima vezanim za vinsku kulturu.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Udruženje „Sinergija pozitivnih energija”. Pokrovitelјi „Vinskog parka” su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Grad Sremska Mitrovica. Manifestaciju je posetila i gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Ramazi Inaišvili, predsednik udruženja Sinergija pozitivnih energija rekao je da manifestacija napreduje iz godine u godinu: „Od prvog feestivlaa sa 30 vinarija, došli smo do više od 100, zastupljeno je sve više regiona poznatih po vinima, sve bivše republike SFRJ, danas države, kao i gosti iz Moldavije i Slovenije. Srem ima jako bogatu kulturu vinogradarenja i vinarstva i raduje nas što smo postali najveći regionalni sajam vina na otvorenom. Planiramo da se više posvetimo edukaciji da manifestacija traje nekoliko dana i da naši sugrađani i gosti više nauče o vinu, o Fruškoj gori koja je jedno od najstarijih vinogorja u Evropi, gde je car Prob zasadio prvu lozu van Apenina i vinogradarenje počinje od trećeg veka. Na nama je samo da pokušamo i da to prenesemo i gostima, da im ponudimo turistički i gastronomski sadržaj da budu češći gosti kod nas. Srem je bio uvek vezan za vino, jeidnica, mera za vino ranije je bilo vedro. Poznati smo kao vinski Srem i samo treba da se vratimo tamo gde pripadamo i da imamo vino kao lokalni proizvod sa poreklom.”

Podsećanja radi, „Vinski park” je 2022. godine ušao u najuži krug za nagradu „Turistički cvet” koju Turistička organizacija Srbije tradicionalno dodelјuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma, u kategoriji  „Turističkih manifestacija”. 

Na otvaranju „Vinskog parka” obratila se Polonca Kosić prvi sekretar Ambasade Republike Slovenije u Republici Srbiji izrazivši zadovoljstvo što je baš njena zemlja gost na ovoj manifestaciji i dodala: „Hvala Gradu Sremska Mitrovica i gradonačelnici Svetlana Milovanović što su odabrali baš našu zemlju kao partnersku na ovoj manifestaciji. Mi smo mala zemlja ali poznata kao vinogradarska, zato smo ovde doneli sve što imamo, vina i speijalitete iz svih regiona Slovenije, a posebno nam je drago što je znanje i iskustvo našeg vinogorja doneo naš vinar Miodrag Milošević i da ovde ispod Fruške gore osnovao svoju vinariju. Hvala Srbiji za nesebičnu i brzu pomoć kod poplava koje su nedavno zadesile našu zemlju, stoga neki vinari nisu mogli da se predastave. Danas je srećan praznik i nadam se početak za dublju saradnju Sremske Mitrovice i naših institucija i jačanje vinskog i kulturnog dijaloga između svih zemalja koje su ovde.”

Domaćin ovogodišnjeg „Vinskog parka” bio je dramski umetnik Boris Pingović, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, rođen i odrastao u Sremskoj Mitrovici. Kako je rekao ljudi su na ovim našim prostorima milenijumima umeli i voleli da prave dobro vino, isto tako i da ga piju i da uživaju u njemu. Poručujići mnogobrojnoj okupljenoj publici da raj zamišlja upravo ovako, citirao je Heraklita koji je rekao da je duša bez vina kratkog daha.

Pored dobrih vina, posetioci su mogli da probaju preko 20 delikatesa u fud korneru. Bilo je tu za svakog po nešto od slanih proizvoda, kozjih sireva, pršute, kobasice, do ajvara, džema i slatkih đakonija.

Usledila je zabava uz prijatnu muziku i druženje.

Sremska Mitrovica živi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042