Vesti

Prvi digitalni mamograf u Opštoj bolnici

Sremska Mitrovica – Vlada AP Vojvodine i Grad Sremska Mitrovica obezbedili su sredstva za prvi digitalni mamograf u Opštoj bolnici preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ukupne vrednosti 29 miliona dinara. Pregledi na ovom aparatu manje doze zračenja i kvalitetnije slike već su počeli.

Povodom zajedničke investicije u opremu, mitrovačku bolnicu posetila je dr Snežana Bojanić Stojić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, gde je dočekala Svetlana Milovanović, gradonačelnica, zajedno sa rukovodstvom bolnice. U Službi za radiologiju Opšte bolnice Sremska Mitrovica, počeli su prvi pregledi dojki na prvom digitalnom mamografu.

Kako je u obraćanju predstavnicima medijima, istakla pomoćnica pokrajinskog sekretara dr Bojanić, ovo lepa je vest za Sremsku Mitrovicu: „Stigao je novi mamograf obezebeđen zajedničkim sredstvima Vlade Vojvodine i Grada Sremska Mitrovica što divan, ne prvi, primer saradnje između Pokrajine i Grada. Do sada je Pokrajina izdvojila nekoliko stotina miliona dinara u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica, a velika su i sredstva koja Grad ulaže u ovu ustanovu i zdravlje svojih građana, što svedoči o tome koliko nam je važno zdravlje ne samo Sremske Mitrovice i njenih građana veći celog Srema koji se leče u ovoj ustanovi. Sprema se i rekonstrukcija mitrovačke bolnice, to je u toku, a proces je pod patronatom Vlade Republike Srbije o čemu već postoji i odluka.”

Ogromna prednost novog mamografa je manja doza zračenja i bolji kvalitet slike, pa se tako i one minimalne promene mogu otkriti u najranijoj fazi bolesti. Aparati novije generacije, digitalni mamografi, za svaku pacijentkinju automatski podešavaju dozu zračenja na minimum. Dobijeni snimci na ovakvim aparatima su visoke rezolucije što omogućava otkrivanje minimalnih promena u dojci.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović izjavila je: „Grad vodi računa o svojim građanima i sugrađankama i na ovaj način – zajednički smo obezbedili nabavku mamografa i sa ovog mesta  želim da apelujem na sve žene koje ovde žive da vode računa o svom zdravlju. Mi često na to zaboravimo, usled povećanih obima poslova kojima se bavimo, brigom o deci i porodici i  ne mislimo dovoljno  na sebe i preventivu u zdravlju. Ne smemo dozvoliti da se setimo svog zdravlja kada za to već bude kasno, a ja ću podsetiti da je rak dojke izlečiv ako se dijagnostikuje na vreme. Moramo kao žene raditi na svojoj svesti i savesti, jer ćemo jedino tako biti funkcionalne i u porodici i u društvu. Pozivom izabranog  ginekologa moguće je uraditi pegled mamografijom  na rano otkrivanje malignih bolesti  i ne smemo biti lenje i neodgovorne , već takvu mogućnost i iskoristiti. Bolnica ima lekare i medicinsko osoblje koje nam u tome pomaže, a tu je i Grad Sremska Mitrovica, kao i uvek kada je reč o nabavci medicinske opreme ili o bilo kakvoj drugoj pomoći našoj bolnici, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarjatom za zdravstvo. Mi smo odgovorna lokalna samouprava, a naše sugrađanke mogu da nam se jave i ako im zatreba usluga prevoza za pregled mamografom u bolnici.”

Angažovanjem Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Grada Sremska Mitrovica, koji su učestvovali u finansiranju mamografa, pregledi su postali dostupni za veoma kratko vreme, prema rečima prim. dr Dragana Malobabića v.d.direktora mitrovačke bolnice.

„Naša ustanova prati savremene trendove, aktivno smo uključeni u sva tri skrininga koje sprovodi Vlada Republike Srbije – to su skrning tumora debelog creva, grlića materice i karcinoma dojke, zbog čega smo se danas ovde i okupili. Želim da pojasnim, da Dispanzer za žene Doma zdravlja Sremska Mitrovica, po svojim planovima obavlja pozivanje žena i upućivanje na snimanje u Opštu bolnicu, ali mi koristimo i usluge drugih ustanova – dodatna očitavanja ukoliko postoje problemi u čitanju snimaka, a otišli smo i korak dalje, posedujemo savremeni aparat kupljen sredstvima Ministarstva pravde koji omogućava lakše uzimanje uzoraka iz dojke koji je potreban za analizu i dijagnostiku. Aktivno sarađujemo sa intitutima za onkologiju u Beogradu i Sremskoj Kamenici , te je potrebno samo da naše sugrađanke poslušaju savete izabranog ginekologa i posvete malo vremena svom zdravlju, jer je samo na vreme  otkriven tumor, pa i tumor dojke, izlečiv,” rekao je dr Malobabić.

Uskoro očekuju i drugu opremu i aparate za koje su konkurisali kod PSZ, a to su: laparoskopski  stub za hirurški blok, UZ za kardilogiju, aparat za anesteziju, nova monitorska jedinica za koronarnu jedinicu i novi autoklav, za ginekologiju  i akušerstvo.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719