Vesti

Poziv mladima za dobrovoljno služenje vojnog roka

Sremska Mitrovica – Centar Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica organizovao je na Trgu Ćire Milekića promociju svojih aktivnosti i služenja vojnog roka, uz podršku Grada Sremska Mitrovica. U toku je poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem i prijava za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire.

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane mladiće i devojke, koji žele da dobrovoljno služe vojni rok pod oružjem, da podnesu prijave u centru Ministarstva odbrane u našem gradu i već u septembru stanu u stroj Vojske Srbije. Oni koji su to već odlučili mogli su da popune prijave na konkurs na štandu koji je bio postavljen na centralnom gradskom trgu.

Kako je rekao Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice: „Sad već tradicionalno Grad Sremska Mitrovica podržava inicijativu Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i lokalnog Centra Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica u promovisanju dobrovoljnog služenja vojnog roka. Ovim putem pozivamo sve naše sugrađane koji su u uzrasnoj dobi od 19 do 30 godina da se odazovu ovom pozivu i prođu obuku. Svakako da će im ova obuka omogućiti da znatno obogate svoja životna iskustva. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da smo moja generacija i nešto stariji, ono što smo stekli kroz služenje vojnog roka kasnije bitno iskoristili kroz sve što život, sam po sebi nameće, kao određene probleme koje moramo da rešavamo i kroz svoje profesionalne karijere. Ovim putem apelujemo da se mladi koji imaju zdravstvene i sve ostale predispozicije prijave i da, možemo reći u uslovima u kakvim se sad nalazi naša vojska, uz sve ono što radi Ministarstvo kao i Vlada Republike Srbije, s ponosom postanu deo te velike familije, koja čuva i štiti sve nas.”

Pravo da konkurišu imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije koji u 2023. godini navršavaju od 19 do 30 godina, a koji prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem. Kandidati se mogu prijaviti neposredno i u mitrovačkom lokalnom centru Ministarstva odbrane, nekadašnjem vojnom odseku, takođe preko portala e-Uprave i na šalterima pošta na celoj teritoriji Srbije.

Major Miroslav Blagojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica objasnio je kako se kandidati regrutuju: „Posle podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama. Nakon završetka lekarskog pregleda regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i zatim na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština, i na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost. Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove.”

Major Blagojević dodaje da se obuka sastoji od vojnostručne i fizičke obuke. U sklopu vojnostručne obuke obučavaju se u rukovanju ličnim naoružanjem, u izvođenju osnovnih taktičnih radnji i postupaka u borbi i savladavaju osnovne sadržaje iz strojevog pravila i pravile službe VS. U okviru fizičkog vežbanja bave se sportom.

Cilj obučavanja je, kako ističe, stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika koji poseduje neophodna znanja i veštine za uspešno funkcionisanje u borbi kao pojedinca i sastavu posade ili tima.

Svi koji tokom dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika mogu da očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema.

Više informacija u vezi sa prijavljivanjem za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije u 2023. godini zainteresovani mogu dobiti u centru Ministarstva odbrane u našem gradu, a informacije su dostupne i na sajtu Ministarstva.

Prijave su otvorene tokom cele godine. Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042