Vesti

MZ Čalma: Uz slogu se sve prevaziđe

Čalma Mnogo puta do sada su Čalmanci pokazali koliko vole svoje mesto. Tako su članovi Mesne zajednice, vlastitim sredstvima, uredili dva autobuska stajališta. I nisu to samo skloništa od sunca, kiše ili vetra dok Čalmanci čekaju da se prevezu na neko drugo mesto.

Stajališta su postala mesta gde svaki putnik moše mnogo toga da nauči o Čalmi. Naime, to su mesta puna informacija iz bogate istorije ovog mesta, koje se mogu čitati i saznati na zidovima stajališta, te tako naučiti nešto zanimljivo prekraćujući vreme u čekanju.

Da Čalma ima budućnost potvrdila je još jedna inicijativa Mesne zajednice. Dosadašnji dečji park u centru sela obogaćen je dodatnim imobilijarom pa u njemu sada uživaju deca koja tu žive, kao i ona koja često posećuju svoje bake i deke u Čalmi i provode svoje bezbrižne dane u prelepom fruškogorskom selu.

Veliko nevreme zahvatilo je sredinom jula i Čalmu. Kataklizmične scene su u mnogima probudile strah, ali i želju da nešto učine za svoju sredinu. Mnogo se meštana pridružilo akciji saniranja štete. Mnogi su dali svoj doprinos. Koliko je ko mogao. Porušeno i slomnjeno drveće i haos koji je ostao posle nevremena zajednički je uklonjeno kako bi veliku štetu koje je ovo mesto imalo umanjili koliko je god to moguće. I vredelo je.

„Ovo je bila elementarna nepogoda na koju niko ne može da utiče, a zajedničkim snagama Mesne zajednice i meštana sve je uređeno. Posle nevremena je sve delovalo kataklizmično, a već sada vidimo da postoji rešenje i da je sve uređeno onako kako treba, samo ako to i sami želimo. A mi smo imali želju i energiju. Ovo su situacije kada, bez obzira na razlike u mnogo čemu, pokažemo koliko volimo svoje mesto. Uz slogu se stvarno sve prevaziđe”, rekao je predsednik Mesne zajednice Čalma Branislav Vukmir.

Tokom nevremena, oseosko groblje je takoše oštećeno. Veći deo novopostavljene ograde oko mesnog groblja je uništeno, ali iz Mesne zajednice najavljuju da je obnova izvesna i da će oštećenja na ogradi biti uskoro potpuno sanirana.

Pa ko kaže da nije istinita ona „Sve se može kad se dobri ljudi slože”.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630