Vesti

JTI počeo otkup duvana tipa Virdžinija

Beograd – Kompanija Japan Tobacco International (JTI), najveći proizvođač duvana u Srbiji i jedina inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, krajem jula počela je otkup duvana tipa Virdžinija.

Jedan od glavnih ciljeva kompanije JTI jeste da u saradnji sa dugogodišnjim, kao i novim proizvođačima, dostigne najbolji mogući kvalitet i prinos duvana, ali i da ima zadovoljne proizvođače. Upravo u želji da svojim proizvođačima obezbedi održivi prihod za proizvodnju duvana narednih godina, JTI je pratio troškove proizvodnje pred početak otkupa i korigovao otkupne cene.

U odnosu na prošlu godinu, otkupne cene su u proseku uvećane za oko 30%. Povećanje je bilo veće na nižim otkupnim klasama, kako bi postojala ekonomska računica da se i ove klase beru, suše i predaju na otkup.Trenutna otkupna cenaza duvan najboljeg kvaliteta je više od 600 dinara bez PDV-a po kilogramu.

„Velike količine padavina u maju i junu, zatim visoke temperature i suša u prvoj polovini, a onda i jake oluje u drugoj polovini jula, uticale su na to da je, do sada, proizvodna godina bila izazovna. I pored vremenskih nepogoda, uz pravilnu primenu svih agrotehničkih mera, stalnu kontrolu i podršku naše službe, nastojimo da izvučemo maksimum sa svake parcele.U prvim otkupima,trenutno otkupljujemo uglavnom duvan najboljih otkupnih klasa, što je bolje u poređenju sa prethodnim godinama.Rano je pričati o tome kakva će biti sezona po pitanju kvaliteta i prinosa, ali prvi pokazatelji su dobri“, kaže Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI i dodaje da sa boljim otkupnim klasama proizvođači ostvaruju i bolje prihode, te su tako svi na dobitku.

Duvan tipa Virdžinija se mahom gaji u Sremu, Mačvi i Južnom Banatu, a upravo tu se nalazi i najveći broj proizvođača sa kojima kompanija JTI uspešno sarađuje.

Najava događaja

09sep(sep 9)13:0026(sep 26)19:00Sirmium grad dece

25sep19:0020:00Smotra likovnog stvaralaštva grada

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8474117.1990117.5506