Vesti

Gradonačelnica i ambasador Hil o razvoju ekonomije i turizma grada

Sremska Mitrovica – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija Kristofer R. Hil sa saradnicima posetio je naš grad, gde se sastao sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović  i delegacijom lokalne samouprave, a potom obišao gradsko istorijsko jezgro.

Ambasadora i članove njegove delegacije u Gradskoj kući ugostili su gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović i zamenik predsednika Skupštine grada Daniel Babić.

Boraveći u radnoj poseti našem gradu američki ambasador Kristofer R. Hil istakao je značaj saradnje između Srbije i SAD na polju lokalnog ekonomskog razvoja, turizma i kulture. Hvala gradonačelnici i njenim saradnicima na dobrodošlici, zadovoljstvo mi je da posetim istorijski grad kao što je Sremska Mitrovica. Bio sam u prilici da posetim tri fabrike koje rade ovde, da vidim zaposlene i takođe da se upoznam sa velikim potencijalom za unapređenje dalje saradnje. Zahvalan sam na prilici da posetim grad i imam samo reči hvale jer vidim veliki optimizam za napredak grada Sremska Mitrovica. Takođe vidim ovde mesto koje bi svaki Amerikanac rado posetio i gde bi se osećao kao kod kuće. Sremska Mitrovica je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu,” rekao je ambasador Hil.

Zajedno sa domaćinima sumirao je dosadašnje rezultate i razgovarao o mogućnostima dalje saradnje. Ambasador Hil je pohvalio bogato kulturno i istorijsko nasleđe grada, posebno rimsku carsku palatu Sirmijuma, koji je bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva.

Gradonačelnica Milovanović zahvalila se ambasadoru Hilu na poseti i podršci i izrazila nadu da će se saradnja između dve zemlje nastaviti i produbiti. Kako je istakla: Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji američkih kompanija i lokalne samouprave. U Mitrovici više godina uspešno posluju tri američke investicije, to su o kompanije Eaton, Cooper Standard i Modine. Eaton planira proširenje proizvodnje, dok je Modine već izgradio još jedan pogon u kome će prema najavama zvaničnika biti posla za još najmanje 500 Mitrovčana. Ove tri uspešne kompanije značajno doprinose lokalnoj ekonomiji zapošljavajući više od dve hiljade ljudi, a planiraju dalje širenje svojih aktivnosti i dodatno zapošljavanje.”

Ambasador Hil nakon sastanka u Gradskoj kući zajedno sa gradonačelnicom posetio je Turistički info centar gde je razgovarao sa zaposlenima.

Tom prilikom upoznat je sa turističkim potencijalima našeg grada, a razmenjeni su i prigodni pokloni. Kako je izjavio ambasador Hil oduševljen je gostoprimstvom i lepotom grada.

Potom je obišao Carsku palatu, što je bio i jedan od ciljeva posete, da vidi arheološki lokalitet u čije uređenje je 2013. godine američka ambasada uložila preko 70.000 dolara. Sremska Mitrovica je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Veruje se da je više rimskih imperatora rođeno u našem gradu ili njegovoj blizini.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042