Vesti

Digitalne veštine značajne za budućnost mladih

Sremska Mitrovica – Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović tokom posete našem gradu razgovarala je sa predstavnicima lokalne uprave, direktoricom i učenicima koji pohađaju Letnju škola programiranja u Mitrovačkoj gimnaziji. Školu organizuje Fondacija „Petlja” uz podršku Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministartvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije i u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica.

Škola programiranja u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti” za cilj ima podizanje IT kompetencija učenika osnovnih škola. Resornu ministarku u našem gradu dočekali su gradonačelnica Svetlana Milovanović, načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić i direktorica Mitrovačke gimnazije Mirjana Đorđević.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je značaj digitalne pismenosti i veština za budućnost mladih u savremenom društvu i pohvalila rad i entuzijazam učenika i nastavnika, kao i podršku lokalne samouprave: „Veliko hvala Fondaciji „Petlja”, Gradu, rukovodstvu i građanima Sremske Mitrovice što su pružili gostoprimstvo učenicima koji sa velikim entuzijazmom stiču veštine i znanja iz informacionih tehnologija, neguju drugarstvo, uče se da sistem ljudskih vrednosti bude sastavni deo njihovih života. U dva vremenska perioda tokom leta 100 učenika širom Srbije od petog do osmog razreda pohađali su Letnju školu i potvrdili stav Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete da je digitalizacija jedan od prioriteta. Podizanje kompetencija učenika još u osnovnoj školi u vezi sa informacionim tehnologijama postaje jedan od bitnih ciljeva. Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Srbiji pohađaju predmet digitalni svet, a počeli su da ga uče već u prvom.”

Sve je spremno za početak nove školske godine, istakla je ministarka, a smernice koje učenike postepeno uvode u nastavne programe poslate su obrazovnim ustanovama 18. avgusta: „Prvi dan u svim školama će biti dan dijaloga učenika i nastavnika o tome kako škola treba da izgleda, šta znači raditi na ljudskim vrednostima i dobroj međusobnoj komunikaciji. Svaka škola mora imati bar jednog pedagoga i psihologa bez obzira na veličinu ustanove i to je tendencija koju ćemo realizovati u ovoj školskoj godini. Deca su nosioci društvene budućnosti života u Srbiji, prva nedelja školovanja treba da bude tematska u zavisnosti od životnog doba učenika i kreativnosti nastavnika, dok će se tokom druge sticati uvid u znanja, ne kroz ocenivanje, nego da đaci sami vide šta su do sada postigli i koja im je startna osnova.”

Priroritet Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, prema njenim rečima, je sticanje novih veština iz IT tehnologija. Ona je naglasila da je programiranje jedna od ključnih kompetencija za radnu snagu budućnosti i da Ministarstvo prosvete nastoji da unapredi obrazovanje u ovoj oblasti.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović, izrazila je zadovoljstvo što je Grad domaćin Letnje škole programiranja i što ima priliku da ugosti talentovane mlade ljude iz cele zemlje i istakla: „Učenici, ukupno njih 100, zadovoljni su stečenim znanjem i viđenim u Sremskoj Mitrovici, osim edukativnog dela imali su priliku da se druže i steknu prijatelje za ceo život. Posebno bih istakla da u našem gradu obrazovanje stavljamo kao prioritet, ne samo što radimo na izgradnji novih objekata, već i ono što je najvažnije, učimo decu pravim vrednostima. U Sremskoj Mitrovici se u narednom periodu planira otvaranja IT centra, pa se nadam da će polaznici Letnje škole ponovo doći u naš grad kada to budemo realizovali. Očigledno je da su informacione tehnologije grana u koju se puno ulaže, željni smo mladih i pametnih ljudi koji su uvek dobrodošli u grad na Savi. Imamo dve potpuno nove sagrađene osnovne škole, potpuno nov vrtić i dalje radimo na rekonstrukciji postojećih školskih zgrada naročito u seoskim područjima gde su dosta stari objekti, a sada mnogo radimo na njihovoj rehabilitaciji, takođe uređujemo i školske sportske terene. Sve je to za naše učenike jako bitno, da im stvorimo dobre i bezbedne uslove za boravak u školi.”

Ona je dodala da će Grad nastaviti da podržava ovakve inicijative koje doprinose razvoju obrazovanja i kulture u Sremskoj Mitrovici. Učenici imaju priliku da uče od iskusnih predavača i mentora, da rade na zanimljivim zadacima i projektima, da se druže i zabave sa vršnjacima koji dele njihovu strast prema računarstvu. Osim stručnog dela programa upoznali se sa lepotama, kulturom i istorijom našeg grada.

Ove godine upravo je Mitrovačka gimnazija zajedno sa lokalnom samoupravom dala podršku celom sistemu Škole programiranja Fondacije „Petlja”. Mirjana Đorđević direktorica Mitrovačke gimnazije kaže da je veoma srećna što je ova obrazovna ustanova deo projekta: „Deca su naša budućnost, zbog njih postojimo i borimo se, trudimo se da ispunimo sve što je moguće da bi buduće generacije imale uslove kakve zaslužuju. Naša ustanova ima tradiciju dugu 185 godina, a među prvim u Srbiji smo otvorili računarski smer. Škola nije samo obrazovna nego i vaspitna ustanova, Mitrovačku gimnaziju pohađaju dobra deca okrenuta pravim vrednostima i uz smernice koje smo dobili od nadležnih, nećemo imati nikakvih problema u predstojećoj školskoj godini.”

Letnja škola je besplatna za sve polaznike, koji će dobiti sertifikate o uspešnom završetku programa. Takođe, nadležni navode da je sve spremno za početak nove školske godine, za petak 1. septembar.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042