Vesti

Prvi Soko kamp na Letenci

Letenka – Udruženje građana „Mitrovački Soko održalo je od 29.6. do 2.7. svoj prvi četvorodneveni „Soko kamp na Letenci čiji je cilj približavanje i upoznavanje dece sa kampovanjem, aktivnostima u prirodi i međusobnim druženjem u cilju smanjenja upotrebe digitalnih medija kod dece.

Osnivači udruženja građana „Mitrovački Soko” jesu Sara Žurovski, Emilija Major i Dario Španović, a svima je zajednički rad sa decom kroz različita polja. Sara Žurovski je specijalista za razvoj dece sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i vođenu kampova u zemlji i inostranstvu. Emilija je licencirana fizioterapeutkinja sa dugogodišnjim iskustvom u promovisanju zdravih fizičkih navika i aktivnosti dece kao i pravilnog držanja, Dario Španović je profesor istorije sa višegodišnjim iskustvom rada u školi i poseduje stručnost u kampovanju, radu sa decom kao i u vođenju dečijih ekskurzija i izleta.

„Sredinom maja održali smo promotivni dan Soko kampa na Maloj plaži  u naselju Stari most, poseta dece i roditelja je bila iznad našim očekivanja. Približno 50 dece sa roditeljima nas je posetilo i učestvovalo u aktivnostima koje smo organizovali u cilju prezentacije Soko kampa. Nakon promotivnog dana otvorili smo prijave i mesta za prvi kamp su se ubrzo popunila,” kaže Emilija Major.

Udruženje građana „Mitrovački soko” ove godine organizuje tri Soko kampa, svaki kamp je predviđen za 12 dece uzrasta od 8-14 godinai sva tri se održavaju na Letenci.

„Odlučili smo se za Letenku jer  je to najpoznatije izletište na Fruškoj gori, a nalazi se u blizini ne samo Sremske Mitrovice već i Novog Sada i ostalih mesta. Osim blizine, Letenka nam odgovara jer pored izvrsnih mesta za postavljanje šatora poseduje potpuno uređenu trpezariju gde se deci svaki dan sprema sveža hrana. Ono što nam je  bitno jeste da se na Letenci nalazi nekoliko uređenih staza za pešačenje i obilazak prirode  kao i sportski tereni za različite vrte sportskih aktivnosti,” kaže Dario Španović.

Važno je naglasiti da u organizaciji Soko kampa učestvuju i lokalni proizvođači, tako da je poljoprivredno gazdinstvo „Šerfezi” iz Stare Bingule za prvi Soko kamp doniralo sveže ubrane breskve. Ono što Soko kamp izdvaja od ostalih dečijih kampova jeste da deca borave u šatorima, a ne u bungalovima ili odmaralištima čime se deci pruža drugačije i autentičnije iskustvo kampovanja. Deci je obezbeđena sva potrebna kamping oprema za boravak u prirodi kao i oprema za sportske i društvene aktivnosti. Cilj Sokokampa jeste da decu što više poveže sa prirodom, međusobnim druženjem i zajedničkim sportskim i društvenim aktivnostima, a sve u cilj što manjeg korištenja mobilnih telefona i interneta. Iz tog razloga neka deca nisu nosila telefone na kamp dok su ostala mogla koristiti telefon 20 minuta dnevno kako bi se javili roditeljima.

„U kampu su organizovane mnogobrojne aktivnosti koje možemo podeliti u tri grupe. Aktivnosti vezane za prirodu kao što su pešačenje, upoznavanje biljnog i životinjskog sveta, radionica pravljenje skloništa u šumi, orijentacija u prirodi uz pomoć mahovine, kompasa, vezivanje kamperskih čvorova… Druga grupa aktivnosti jesu bile sportske aktivnosti gde su osim fudbala, košarke, badmintona, soft strečarstva deca imala  različite poligone i jutarnju gimnastiku. U treću grupu aktivnosti spadale su društvene igre koje su u današnje doba usled kompjuterskih igrica postale zaboravljene. To su karte, čoveče ne ljuti se, domine, šah, mice, klikeri… Drago nam je bilo videti kako su deca sa radošću prihvatla i učestvovala u ovim igrama. Ove aktivnosti smatramo ključnim delom našeg kampa jer su deca kroz njih uvidela da za druženje i zabavu ne moraju biti „online” i imati  telefone ili kompjutere,” govori nam Sara Žurovski.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042