Vesti

Projekat „Sve na jednom mestu” za omladinsko preduzetništvo

Sremska Mitrovica – Projekat Sve na jednom mestu” predstavljen je u Gradskoj kući, a obuhvatiće obuke namenjene mladim ljudima koji žele da unaprede svoje znanje i veštine i u potrazi su za poslom. Zainteresovani za učešće u projektu, uzrasta od 18 do 30 godina, sa teritorije Grada Sremska Mitrovica mogu da se prijave do kraja jula.

Projekat će trajati godinu dana i realizuje se u okviru većeg projekta „Sve na jednom mestu za podršku omladinskom preduzetništvu i prekograničnoj saradnji”. Bez obzira kojom profesijom mladi planiraju da se bave, korišćenje savremenih digitalnih alata,  preduzetničke i meke veštine su sastavni deo svakog posla, te je u skladu sa tim i kreiran model koji na jednom mestu obuhvata sve što je mladima potrebno kako bi brzo i lako došli do posla.

Marko Vukolić, projektni koordinator Udruženja mladih „Um” iz našeg grada, kaže: „Ovaj projekat je inovativna metodologija, učestvovaće 25 mladih sa teritorije Srema i isto toliko mladih sa teritorije Bosne i Hercegovine, iz opštine Tuzla. Projekat će trajati godinu dana, a u prvih šest meseci biće održane obuke iz oblasti preduzetništva, finansijske pismenosti i soft sklis, tj. mekih veština. Nakon toga mladi će dobiti mentorsku podršku od strane eksperata za razvoj biznis ideje i započinjanje spostvenog biznisa. Ciljna grupa su mladi koji nisu zaposleni, uzrasta od 18 do 30 godina sa teritorije opština Sremska Mitrovica, Ruma i Šid.”

Prijave su otvorene za mlade iz Sremske Mitrovice, Rume i Šida ili okoline, do kraja meseca, na društvenim mrežama Udruženja, dodaje  Vukolić, gde mogu da nađu poziv sa prijavnim formularom. Kako ističe, projekat je bitan za smanjenje nezaposlenosti mladih, a finansira ga Evropska unija u sklopu prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Projekat je nastao kao težnja mladih ljudi da na jednom mestu imaju sve podatke i informacije koje su im neophodne kako bi unapredili svoju zapošljivost. Ovo predstava jedan sveobuhvatan, integrisan način gde će mladi moći da dobiju sve što im je potrebno da za godinu dana budu potpuno spremni da pokrenu svoje poslovne ideje. Tokom godinu dana ćemo kristalizovati njihove ideje, videćemo šta je potrebno ovoj sredini, paralelno naša grupa istraživača radi sa mladima, sa poslovnim sektorom, sa institucijama i videćemo šta je potrebno i Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi da pokrenemo omladinsko preduzetništvo, a nakon tih informacija paralelno ćemo dodatno kreirati programe njihove obuke, da bismo tačno mogli da im damo ona znanja koje su potrebna i koja daju rezultate,” rekao je koordinator projekta Ivan Topalović, projekt menadžer Centra za omladinski rad.

Omladinsko preduzetništvo je veliki ekonomski potencijal, izvor novih zapošljavanja, a entuzijazam i energija mladih pokretačka su snaga razvoja privrede i društva. Program obuka sastoji se iz tri kursa koji će biti organizovani u periodu od septembra 2023. godine do juna 2024. godine, a prvi deo programa obuke podrazumeva kurseve prenosivih veština, finansijske pismenosti, preduzetništva i kurs o razvoju biznis ideje i mentorskoj podršci.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042