Vesti

Letnja škola programiranja u Mitrovačkoj gimnaziji

Sremska Mitrovica – Letnja škola programiranja za decu iz cele Srbije počela je u Mitrovačkoj gimnaziji gde će do kraja avgusta 100 dečaka i dvojčica u dve smene učiti osnove programiranja. Školu organizuje Fondacija „Petlja” uz podršku Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministartvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije i u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica.

U  letnjoj školi će učenici koji su završili peti, šesti, sedmi i osmi razred iz cele Srbije imati priliku da uče od iskusnih predavača i mentora, da rade na zanimljivim zadacima i projektima, da se druže i zabave sa vršnjacima koji dele njihovu strast prema računarstvu. Letnja škola je besplatna za sve učesnike, koji će dobiti sertifikate o uspešnom završetku programa.

Druga letnja škola programiranja za Srbiju, ove godine se održava u našem gradu, u dve smene i to u terminima od kraja jula do 04. avgustai od 23. do 30. avgusta 2023, prema rečima Snežane Konjević, zamenice načelnika Gradske uprave za obrazovanje. „Polaznicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana na bazi punog pansiona, u Domu učenika srednjih škola. Nastava se odvija u Mitrovačkoj gimnaziji. Ovo je jedinstvena prilika za mlade da razviju svoje potencijale i da se pripreme za izazove digitalne transformacije društva i ekonomije. Trudićemo se da našim dragim gostima pokažemo sve lepota našeg grada i da oni požele da se ponovo vrate u Sremsku Mitrovicu,” rekla je Snežana Konjević.

Fondacija „Petlja” ovu školu programiranja organizuje u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti”. Za sticanja algoritamske pismenosti neophodan je neki vid programiranja, isto kao što se bez praktikovanja pismenog izražavanja ne može steći klasična pismenost. Programiranje ne mora biti komplikovano, rezervisano za stručnjake, a suvoparno i dosadno ostalima. Njihova želja je da programiranje približe svima: deci i njihovim roditeljima, učenicima i njihovim nastavnicima, radoznalim korisnicima tehnologije i svim ljudima koji se pitanju šta je sledeće što treba da nauče.

Jelena Ružičić, portfolio menadžer za digitalne inovacije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj zahvalila se Gradu kao dobrom domaćinu: „Ponovo imamo priliku da se družimo i učimo uživo, na drugoj po redu Letnjoj školi programiranja u Sremskoj Mitrovici, gradu kojem smo veoma zahvalni kao i Fondaciji Petlja. Cilj ove škole je da podstakne interesovanje mladih za računarstvo i da im omogući da steknu osnovna znanja i veštine iz oblasti programiranja, algoritama i digitalne pismenosti. Znamo da su zelene i digitalne kompetencije i veštine našoj deci neophodne, kako bi bili osposobljeni za poslove budućnosti. Osim stručnog dela programa, u kojem će im predavanja držati nastavnici sa Elektrotehničkog fakulteta, za polaznike je organizovano upoznavanje i razgovori sa stručnjacima iz oblasti IT industrije, kao i kreativne radionice, rekreativne aktivnosti putem izleta u Specijalni rezervat prirode Zasavica, oblizak grada, kvizovi i večeri društvenih igara.”

Fondacija „Petlja” osnovana je sa ciljem unapređivanja algoritamske pismenosti u Srbiji jer smatraju da je razumevanje algoritama i umeće algoritamskog izražavanja potrebno svima, a takođe je važno da oni koji su talentovani za programiranje svoj talenat prepoznaju i razvijaju.

Katarina Anđelković programska direktorka u Fondaciji „Petlja” navodi da oni od 2017. godine prave tzv. otvorene obrazovne resurse koji se nalaze na portalu https://petlja.org za učenje informatike i računarstva. „Reč je o materijalima koji su pod najliberarnijom licencom, besplatni i slobodni za korišćenje, jako je važno da ti materijali prate zvanične programe nastave i učenja upravo kako bi mogli da se primenjuju u školi. Prema informacijama koje imamo, profesori informatike ih i koriste, a imamo i obuke nastavnika i nastavnica osnovnih škola koji predaju informatiku. Misija Petlje je, takođe, podrška talentovanim i motivisanim učenicima. Letnja škola programiranja je upravo jedna takva aktivnost, okupili smo decu koja su nešto više zainteresovana da nauče programiranje i ovde je prelepo u Sremskoj Mitrovici gde radimo sa njima,” rekla je Anđelković.

Stručni deo programa iz oblasti računarstva u ovoj školi fokusiran je na rešavanje algoritamskih zadataka u programskom jeziku Python i rad u njegovoj biblioteci za 2D grafiku Pygame. Ovom školom žele da podignu nivo svesti u društvu o značaju algoritamske pismenosti, te da podstaknu različite društvene subjekte na aktivnije delovanje u smeru razvijanja i popularizacije algoritamske pismenosti i konkretno programiranja.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630