Vesti

Zaprašivanje komaraca iz vazduha i sa zemlje

Sremska Mitrovica – Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica sprovodi akciju zaprašivanja komaraca na teritoriji Grada, uključujući sva naseljena mesta. Akcija je počela na aerodromu u Velikim Radincima, kako bi se komaraci suzbijali iz vazduha.

Ekipe sprovode najopsežniju akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Grada uređajima sa zemlje i iz vazduha. Sa zemlje je tretirana površina oko 200 hektara, a iz vazduha 3.600. Biće obuhvaćene sve površine priobalja reke Save, zatim ulice bogate rastinjem i drvećem, kao i kanali i parkovi.

Kako je rekao Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine: „Započeli smo akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.  Svedoci smo da smo u prethodnom periodu zaista imali loše meteorološke uslove, odnosno veliki broj padavina počevši od maja i tokom juna. Grad Sremska Mitrovica nije jedini grad koji ima ove probleme, nego i ostale opštine i gradovi, a danas su uslovi takoreći idealni. Jedan od uslova jeste da deset sati pre prskanja kiša ne pada, takođe i nekoliko sati posle prskanja. Vetar ne sme da bude brži od tri metra u sekundi. Mi ćemo danas izvršiti kombinovano prskanje komaraca sa zemlje i iz vazduha.”

Firma „Eko san plus” i ove, kao i prethodnih godina sprovodi akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Jovan Ivačković direktor kaže da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine Vojvodine organizuje akciju suzbijanja larvi komaraca koja jeste krenula na vreme, ali s obzirom na izuzetno visoke vodostaje, na situacije gde su u nekim gradovima i opštinama bili redovni nivoi odbrane od poplava, čak negde i vanredni, jasno je zašto je situacija ovako kompleksna i teška. Dodajući da zbog obilnih padavina nisu mogli da se steknu vremenski uslovi za izvođenje akcija došlo je do situacije kakva je danas, a kako je danas izuzetno povoljan dan moglo je da se izvrši tretiranje komaraca onako kako je planirano.

„Nepovoljni vremenski uslovi ove godine pogodovali su razvoju komaraca i doveli do toga da zaista broj komaraca jeste drastično iznad brojnosti koje su prihvatljive. Ovo je, sada, vreme za razvoj tzv. rečnih komaraca, krajem jula i početkom avgusta dolazi vreme kada počinje da se razvijaju tzv. kućni komarci zato je u ovom trenutku veoma važno da se tretira priobalje, sva mesta koja su blizu reke Save, naravno i gradski deo. Ovo su izuzetno učinkoviti tretmani i zahvataju u velike površine, u ovom slučaju 3.600 hektara ali svaki od ovih tretmana je samo jedan segment, jedan deo rada. Vrlo je bitno da se ide od samog početka, od primarnih stadijum arazvoja komaraca, znači od larvicidnog stadijuma, to je posao koji organizuje Pokrajinski sekretarijat, takođe bitno je da se tretiraju komarci i sa zemlje jer ne može avion baš da dopre do svakog udaljenog dela, šumovitog, zabarenog slično, tako da kombinacija larvicida, tretiranja sa zemlje i iz vazduha daju najbolje rezultate,” dodao je Ivačković.

Lična zaštita i neki lični mehanički sistemi zaštite su uvek dobrodošli, Ivačković preporučuje mreže na prozorima i dugačke rukavi kada smo u prirodi. Sve ovo se radi zbog toga što nam komarci smetaju, oni su tzv. molestanti, te je zaprašivanje i vid preventivne zdravstvene zaštite jer krajem jula dolazi sezona razvoja virusa Zapadnog Nila, te je ovo i preventivna zdravstvena zaštita stanovništva od tih potencijalnih oboljenja. Pretpostavlja se da od ove godine neće da se desi ali uvek treba na vreme tretirati komarce, da ne bi došlo do razvoja ovakve vrste bolesti.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719